Dani europskog naslijeđa

Jablanica i Konjic primjer kako se odnositi prema kulturno-povijesnom naslijeđu

Kultura / Flash | 25. 09. 2014. u 12:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalna kulturna manifestacija "Dani europskog naslijeđa" ove će godine 30. rujna i 1. listopada biti organizirana u Konjicu i Jablanici pod motom "Kulturno-povijesno naslijeđe i razvoj lokalne zajednice".

I ovo 18. izdanje manifestacije kroz niz zanimljivih programa bit će posvećeno promoviranju kulturno-povijesne baštine BiH te značaju lokalne zajednice u njenom očuvanju.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan podsjetio je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je manifestaciju utemeljilo Vijeće Europe 1991. godine Poveljom o europskom graditeljskom naslijeđu te da je tradicionalno organiziraju europske zemlje.

''Jablanica i Konjic su lokalne zajednice koje mogu biti primjer kako se treba odnositi prema kulturno-povijesnom naslijeđu, te smo zbog svih bogatih sadržaja koje mogu ponuditi posjetiteljima odlučili da upravo ove dvije općine budu domaćini ovogodišnjih Dana europskog naslijeđa'', kazao je on.

Pomoćnik ministra za kulturno-povijesno naslijeđe i kulturu Predrag Mitrović najavio je stručni skup "Kulturno-povijesno naslijeđe i razvoj lokalne zajednice" koji će biti organiziran u Jablanici u okviru manifestacije. Stručnjaci iz različitih oblasti razmijenit će iskustva i razgovarati o različitim aspektima zaštite kulturnog naslijeđa te njegovog utjecaja na gospodarski i drugi razvoj lokalne zajednice i države.

''U okviru stručnog skupa bit će promoviran i promotivno-informativni film o konjičkom drvorezbarstvu koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta uradilo za potrebe kandidiranja konjičkog drvorezbarstva na UNESCO-ovu listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa'', istaknuo je on.

Direktorica Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Lidija Mićić najavila je da će Zavod u okviru manifestacije predstaviti stručnu publikaciju "Naše starine", u kojoj je prezentiran rad Zavoda na zaštiti i obnovi kulturnog naslijeđa u poslijeratnom razdoblju, kroz vlastite resurse, dokumentaciju i stručni kadar.

Mićić je naglasila da je ova stručna publikacija prepoznatljiva i izuzetno cijenjena među institucijama i stručnjacima koji se bave zaštitom kulturno-povijesnog naslijeđa.

Dani europskog naslijeđa tradicionalno donose i program "Mladi i naslijeđe", u kojem sudjeluju osnovne i srednje škole Federacije BiH. Tema ovogodišnjeg programa je "Dekorativna umjetnost u BiH", a na natječaj je pristiglo više od 400 likovnih, literarnih i dokumentarističkih radova.

Izložba najuspješnijih učeničkih radova bit će postavljena u Omladinskom klubu "Pod istim suncem" u Jablanici, a bit će dodijeljene i diplome učenicima i priznanja nastavnicima.

Zaslužnim pojedincima i institucijama i ove godine će biti dodijeljene povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH. Ovogodišnji laureati su kovačka radnja "Jozeljić" (Očevije), radionica "Rukotvorine" Konjic, načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, Delegacija Europske unije u BiH, UNESCO ureda u Sarajevu i Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa u Bihaću.

Kopirati
Drag cursor here to close