Ženeva

Izložba o nagonu za ratom i želji za mirom

Na izložbi se mogu vidjeti objave rata i propagandni materijali korišteni za opravdavanje brutalnosti, ali i mirovni ugovori.
Kultura / Flash | 28. 10. 2019. u 13:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hitlerov '''Mein Kampf'' i najstariji svjetski mirovni ugovor, onaj iz 2430. godine prije Krista, dva su suprotna pola vječne ljudske borbe između nagona za ratom i želje za mirom. 

To su dva od 135 neprocjenjivih rukopisa, knjiga, dokumenata i drugih predmeta na izložbi otvorenoj u zgradi Fondacije Martina Bodmera, u blizini Ženeve, prenosi Hina.

Među njima je i nekoliko požutjelih stranica izvornog rukopisa Tolstojevog ''Rata i mira'', koje su prvi put napustile Rusiju od kako je slavni roman napisan.

Svaka od njih, ispisana elegantnim Tolstojevim ćirilićnim kurzivom, s prekriženim riječima i fusnotama, osigurana je na 725.000 eura.

Kustos Pierre Hazan oduševljen je time "što je to blago koje pripada Rusiji, ali i cijelom svijetu", uključeno u izložbu.

Izloženi odlomak, smješten uoči odlučne bitke između Napoleonovih i ruskih snaga 1812. godine, vrlo je prikladan, jer ukazuje na to da "rat nije partija šaha, nego grozota", rekao je Hazan.

Na izložbi se mogu vidjeti objave rata i propagandni materijali korišteni za opravdavanje brutalnosti, ali i mirovni ugovori.

Refleksija na povijesno razdoblje u kojem živimo

Izložena je izvorna francuska objava rata Pruskoj 1870. godine i reprodukcija evropske mape koji su 1939. godine potpisali čelnik tadašnjeg Sovjetskog saveza Josif Staljin i njemački ministar vanjskih poslova Joachim von Ribbentrop kako bi razgraničili zone utjecaja dvije zemlje.

Izložen je i glineni valjak lagaškog kralja Entemene, ugovor o savezništvu dva naroda u Mezopotamiji iz otprilike 2430, godine prije nove ere.

Organizatori su izložili i izvorni Vestfalski mirovni ugovor, s crvenim voštanim pečatom i svilenom vrpcom, kojim je 1648. godine završen Tridesetogodišnji rat i označena prekretnica u povijesti moderne Europe.

Hazan, koji radi i u Centru za humanitarni dijalog, kaže da portretiranje te dihotomije dolazi u pravo vrijeme, jer globalne tenzije rastu.

Ukazujući na izazove masovnih migracija, rasta socijalne nejednakosti i sve složenijih sukoba, sugerirao je da je vrijeme za "refleksiju na povijesno razdoblje u kojem živimo".

Sedam desetljeća globalnog mira

Izložba, nastala u suradnji s Ujedinjenim nacijama i Međunarodnim komitetom Crvenog križa, nastoji slaviti i dostignuća multilalateralizma, kojeg se smatra zaslužnim za održavanje relativnog globalnog mira više od sedam zadnjih desetljeća.

"Gotovo 75 godina multilateralni aranžmani ustanovljeni nakon Drugog svjetskog rata spašavaju živote, šire društveni i ekonomski napredak, jačaju ljudska prava i sprečavaju treće potonuće u globalni sukob", napisao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u katalogu izložbe, na kojoj se mogu vidjeti brojni pozitivni primjeri multilateralne suradnje, poput, na primjer, Nansenove putovnice

Čelni čovjek Visokog komesarijata za izbjeglice Lige naroda Fridtjof Nansen, koji je u mladosti bio polarni istraživač, osmislio je 1922. godine međunarodno priznate putne dokumente apatridima i izbjeglicama.

Za to je nagrađen i Nobelovom nagradom za mir.

"To je omogućilo milijunima ljudi da prelaze granice i stignu do spasa. Prekrasan primjer kako multilateralni napori mogu dramatično unaprijediti ljudske živote", rekao je Hazan, prenosi Hina.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close