Yunus Emre

Izložba kaligrafije i ornamentike u Mostaru

Radovi su nastali na tečajevima koje organizira KAYMEK centar u suradnji sa Institutom.
Kultura / Flash | 26. 07. 2018. u 08:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U srijedu 25.srpnja, u Institutu Yunus Emre, održana je izložba radova kaligrafije i ornamentike. Radovi su nastali na tečajevima koje organizira KAYMEK centar u suradnji sa Institutom. Prema riječima Billur Dilber, upravnice KAYMEK-a Mostar, ove godine spomenuti centar je organizirao 6 različitih tečajeva, a kaligrafija i ornamentika su dva od njih. Na tečajevima je bilo, kako kaže, 60 polaznika, a izloženo je oko 40 radova.

''Jedan od naših polaznika Tarik Zagorčić 4. kolovoza će imati svoju prvu samostalnu izložbu ebru umjetnosti. Mi smo na to jako ponosni, ali se nadamo isto tako da ćemo izroditi majstora ornamentike i kaligrafije, koji će upravo biti iz Mostara. Trudimo se da nam tečajevi uvijek budu različiti, te da na taj način zainteresiramo građane. Zadovoljni smo odazivom, polaznici su bile i mlađe i starije generacije, i muškaraci i žene, čak smo pravili tečajeve i radionice u različitim gradovima. Jako smo ponosni na to. Ornamentika i kaligrafija su pravi primjer kako se spojila i starija i mlađa generacija, čime smo jako zadovoljni.“, kazala je upravnica KAYMEK centra Mostar, Billur Dilber.

Nakon kratkog uvoda upravnice KAYMEK centra,  prisutnima se obratio direktor Instituta Yunus Emre, Yunus Dilber, koji je istaknuo zadovoljstvo partnerstvom sa KAYMEK centrom, tečajevima koje su zajedno organizirali, brojem polaznika, kao i brojem nastalih umjetničkih radova.

''Moram spomenuti da smo u otprilike 15 različitih branša otvorili tečajeve. Radi se o 15 različitih umjetnosti, na kojima smo imali preko 1000 polaznika KAYMEK tečajeva u Mostaru. Možemo zaključiti da se na tečajevima napravilo preko 10 000 različitih radova iz različitih branši. Želim da se zahvalim organizaciji  KAYMEK i njihovom timu na tome što rade zajedno sa nama i da im čestitam na uspjehu koji su napravili. Također, želim da se zahvalim općini Kayseri, našim partnerima, organizacijskom odboru 'Mostarskog ljeta' što su dozvolili i što smo u partnerstvu sa njima napravili ovu izložbu u sklopu spomenute predivne manifestacije. Najviše od svega želim se zahvaliti  svima koji su se pridružili ovom događaju  i uljepšali ga.“, istaknuo je direktor Instituta Yunus Emre, Yunus Dilber.

Zatim se prisutnima u ime organizatora manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ obratio direktor Centra za kulturu Mostar, Senad Suljić, ističući da je Institut Yunus Emre važan partner u realizaciji programskih sadržaja „Mostarskog ljeta“.
''Večeras imamo priliku uživati u jedinstvenoj izložbi kaligrafije i ornamentike. Kaligrafija, kao umjetnost posebnog pisanja i ornamentika, kao umjetnost ukrašavanja, specifične su i posebne na sebi svojstven način, o čemu svjedoči ova izuzetna postavka oko nas. Koristim ovu priliku da se zahvalim gđi Dilber i njenim suradnicima, KAYMEK centru i Institutu Yunus Emre, koji svojim sadržajima upotpunjuju ovogodišnji program 'Mostarskog ljeta'., poručio je Suljić.

Nakon otvorenja izložbe upriličena je prigodna zakuska za sve posjetitelje. Izložba radova će biti otvorena do 1. kolovoza. Ovo je još jedan u nizu programa koje je Institut Yunus Emre pripremio u okviru „Mostarskog ljeta 2018“, a u skorije vrijeme bit će ih upriličeno još nekoliko.

Kopirati
Drag cursor here to close