Umjetnost

Izložba 'Jon u egzilu' u mostarskom Centru za kulturu

Za izložbu "Jon u egzilu" korišteni su predmeti kao što su razne kutijice za odlaganje hrane, posude i podmetači koji su bili, ustvari, Jonuzijeva pomagala tijekom rada na velikim formatima. Jonuzijeva trajna fascinacija su kozmički prizori.
Kultura / Flash | 18. 02. 2019. u 11:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba "Jon u egzilu" austrijskog umjetnika kosovskog podrijetla Rafeta Jonuzija bit će otvorena u mostarskom Centru za kulturu u utorak, 19. veljače, s početkom u 18.30 sati.

Kako se ističe u najavi, za izložbu "Jon u egzilu" korišteni su predmeti kao što su razne kutijice za odlaganje hrane, posude i podmetači koji su bili, ustvari, Jonuzijeva pomagala tijekom rada na velikim formatima. Jonuzijeva trajna fascinacija su kozmički prizori. Ono što je ostajalo poslije tog rada: kapljice i ostaci boje, također su ga podsjetili na zvijezde i sazviježđa. To što su se kutijice u koje se boja slijevala mogu zatvoriti, smatrao je metaforičnim.

Drugi ciklus sastoji se također od kore pojedenih naranči i mandarina, pretvorenih u "ostrva" koja simboliziraju njegov osjećaj izoliranosti nakon životnih trauma, odsutnost "svega onoga što daje slatkoću i život". 

Autorske intervencije su minimalne, a značenje je očigledno. Umjetnikov istančan osjećaj za skulpturu, od dijelova neupotrebljivih predmeta uz kombiniranje likovnih tehnika, kreira objekte koji nam svjedoče o različitim iskustvima te mogućnostima pronalaska izlaza u umjetnosti, onda kada život ne nudi mnogo razloga za radost, priopćili su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close