Vicepostulatura

Izišao novi broj glasnika ''Stopama pobijenih''

Kultura / Flash | 17. 07. 2017. u 10:11 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U izdanju Vicepostulature postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' izišao je 19. broj glasila ''Stopama pobijenih'' koje donosi mnoštvo podataka o ubijenim hercegovačkim franjevcima i okolnostima u kojima se to dogodilo za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata. Glavni urednik je vicepostulator fra Miljenko Stojić.

Na prvim stranicama glasila nalaze se vijesti o radu Vicepostulature u proteklih pola godine. Mr. sc. Hrvoje Mandić piše o hercegovačkim franjevcima, predvođenim fra Leom Petrovićem, koji su spašavali žrtve ustaških progona u Mostaru 1941. – 1943.

Rubrika ''Pobijeni'' donosi životopise dvojice ubijenih hercegovačkih franjevaca. Fra Ante Marić tako piše o fra Melhioru Prliću kao vrsnom stolaru i uzornom franjevcu, a fra Mate Logara o fra Petru Sesaru kojeg su jugokomunisti uhićivali dva puta dok je bio na službi u Čapljini te ga na kraju ubili na nepoznatom mjestu.

Podsjetnik donosi tekst fra Ante Marića o fra Didaku Buriću, koji je bio profesor i znanstvenik te uz Božju pomoć uspio izmaći pokolju u Širokom Brijegu. Sestra Natalija Palac piše o sestri M. Hijacinti Čuljak koja je iskusila po zlu poznatu Ćelovinu gdje su joj oduzeli i redovničko odijelo. Nakon osude kaznu je izdržavala u Bileći radeći teške tjelesne poslove.

U rubrici Suočavanje s prošlošću nalazi se vijest o predstavljanju knjige ''Svjedoci vjere''. Ona govori o osobnom i kolektivnom iskustvu katolika u srednjoistočnoj Europi pod komunističkim režimom.

Doneseno je i promišljanje fra Gorana Azinovića ''Put od kojeg se ne odustaje'' u kojem on ističe kako smo svi pozvani svaki dan apelirati i zahtijevati da se pokrene proces suočavanja s prošlošću, a njega nema bez lustracije – bez rasvjetljivanja.

U ovom 19. broju glasila Stopama pobijenih može se pročitati i razgovor s dugogodišnjim političkim uznikom, književnikom i novinarom Andrijom Vučemilom, kao i nagrađeni radovi iz 2017. za dječji uzrast na Nagradnom natječaju s temom o pobijenim hercegovačkim franjevcima.

Stare brojeve glasila, u .pdf formatu, moguće je pronaći na stranicama portala pobijeni.info, u poglavlju Izdavaštvo. Spomenuti portal je inače središnje mjesto za sve informacije glede pobijenih hercegovačkih franjevaca, priopćeno je iz Vicepostulature.

Kopirati
Drag cursor here to close