D-0 ARK Underground

Izgubljena umjetnost u Titovom bunkeru

Kultura / Flash | 06. 03. 2019. u 11:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sudionica Petog ciklusa Projekta Bijenale suvremene umjetnosti D-0 ARK Underground je srbijanska umjetnica s američkom adresom Vesna Pavlović, koja je posjetila Titovu Atomsku ratnu komandu u Konjicu, mjesto gdje se održava Bijenale.

Pavlović je izjavila da je počašćena pozivom da sudjeluje u Projektu D-0 ARK Underground, priopćeno je iz Direkcije Bijenala.

''Kolekcija D-0 ARK je jedinstvena u svijetu. Ona je pravi dragulj u svijetu suvremene umjetnosti. U Bunkeru ću postaviti rad "Izgubljena umjetnost" koji korespondira s temom s kojom se deset godina bavi ovaj Projekt, temom Hladnog rata. Taj rad dokumentira svjetska putovanja Tita i druge značajne događaje tijekom njegovog predsjedanja od 1953. do 1980. godine'', rekla je Pavlović.


Vesna Pavlović (Srbija/SAD) magistrirala je vizualne umjetnosti na Sveučilištu Columbia u New Yorku. Izvanredna je profesorica umjetnosti na Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu gdje predaje fotografiju i digitalne medije. 

Izlagala je i predstavljala svoje radove širom svijeta.

Između ostalog, na Istambulskom bijenalu 2011., te na grupnim izložbama u Gradskoj umjetničkoj galeriji u Ljubljani, Novoj umjetničkoj galeriji Walsall u Velikoj Britaniji,  V Biennalu u Bukureštu, Muzeju suvremene fotografije u Chicagu, Le Quartier Centar za suvremenu umjetnost u Quimperu, Francuska, NGBK u Berlinu, Muzej suvremene umjetnosti u Beogradu, Muzeju umjetnosti palače za tenis u Helsinkiju, Fotografi Galeriji u Londonu, Kettle's Yard u Cambridgeu, FRAC Centaru za suvremenu umjetnost u Dunkuerqeu…

Devedesetih je godina u Beogradu surađivala s feminističkom pacifističkom skupinom "Žene u crnom". Vesna Pavlović dobitnica je stipendije Roberta Penna na univerzitetu Vanderbilt u 2010. godini, stipendije grada Kopenhagena u rezidenciji 2011. godine, te stipendije za suvremene u umjetnost 2011. i 2014. godine. Dobitnica je Fulbrajtove stipendije za 2018.godinu.

Peti ciklus Projekta Bijenala bit će svečano otvoren 26. travnja 2019. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close