Sarajevo

Izbrisan nacionalni spomenik da bi netko nešto gradio

Kultura / Flash | 17. 07. 2017. u 08:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH poništila je odluku sastava ovog povjerenstva iz 2008. godine da graditeljska cjelina Gazi Husrev-begov bezistan s dućanima u Sarajevu bude nacionalni spomenik BiH.

Kako piše Dnevni avaz, odluka je objavljena u Službenom glasniku BiH. Njome se ukida zabrana gradnje objekata na prostoru na udaljenosti od 20 metara od zapadnog zida Gazi Husrev-begovog bezistana, koja je uključivala i zabranu fizičkog naslanjanja i vizualnog zaklanjanja Bezistana kao nacionalnog spomenika.

Avaz piše kako se ''u sramotnoj i skandaloznoj odluci ne navodi se striktno da je riječ o lokalitetu Tašlihana, nekadašnjeg kamenog karavan-saraja sagrađenog 1543. godine, ali je jasno da je u prečniku od 20 izuzetih metara upravo to mjesto''.

''Sada je jasno da se ovim, praktički, nekome namješta parcela za gradnju u historijskom jezgru Sarajeva, a sve upućuje na to da iza svega izravno stoji Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA. Da nekome vjerojatno od njemu bliskih ljudi ispuni želju, Izetbegović nije prezao ni od kršenja Aneksa 8 Daytonskog mirovnog sporazuma. On je, naime, o čemu je Avaz već, pisao, u svibnju prošle godine kao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva dao suglasnost na odluku da se iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH isključi dvoje međunarodnih članova, koji su bili glavna prepreke ranijim zahtjevima da se na ovom prostoru na Baščaršiji odobri gradnja. Iako Aneks 8 tog sporazuma, osim tri domaća, nalaže i članstvo dva međunarodna stručnjaku u Komisiji. Tako iza najnovije odluke stoje samo tri domaća člana Komisije Amir Goran Milojević i Radoje Vidović'', piše Avaz.

Novine navode kako je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH nedavno ovaj problem aktualizirao i Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, koji je i od visokog predstavnika Valentina Inzka na pitanje o ovoj temi dobio odgovor da je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma.

Magazinović je na sjednici Zastupničkog doma BiH 5. srpnja pitao i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara, jeli Komisija odobrila gradnju poslovnog objekta na temeljima Tašlihana i šta je Zvizdić uradio na rješavanju ovog problema.

Avaz navodi kako je Zvizdić izbjegao usmeni odgovor na ovo pitanje i kazao da će odgovoriti pismeno, iako se sada zna da je Komisija donijela odluku 13. lipnja, a indikativno je daje u Službenom glasniku objavljena tek nakon više od mjesec od njezinog donošenja.

Kopirati
Drag cursor here to close