Izložba u Sarajevu

Iz ruskih arhiva stigla pisma Tita i Staljina

Tema je oslobođenje zemalja jugoistočne Europe od nacističke okupacije, što je izvela sovjetska Crvena armija uz podršku narodno-oslobodilačkih i partizanskih pokreta tijekom 1944-1945. godine.
Kultura / Flash | 17. 01. 2020. u 09:04 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izložba „Put do pobjede“ kao dio većeg projekta „Put do pobjede: historijski izvori svjedoče“ otvorena je četvrtak u Sarajevu u galeriji Novi hram.

Tema je oslobođenje zemalja jugoistočne Europe od nacističke okupacije, što je izvela sovjetska Crvena armija uz podršku narodno-oslobodilačkih i partizanskih pokreta tijekom 1944-1945. godine. Posebno je naglašeno oslobođenje teritorije Jugoslavije u jesen 1944. u suradnji s jugoslovenskim oslobodilačkim jedinicama.

Eksponati na izložbi su jedinstvene arhivske fotografije, dokumenti i video-materijali čiji je veliki dio bio dugo pod oznakom tajnosti, poput pisama Tita i Staljina ili odluke o ustupanju ruske materijalno-tehničke pomoći jugoslovenskoj oslobodilačkoj vojsci 1944. godine.

Dokumenti za izložbu ustupljeni su iz fonda Državnog centralnog muzeja moderne povijesti Rusije, Centralnog arhiva Ministarstva obrane Ruske Federacije te Arhiva vanjske politike ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Izložbu je organizirala Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini uz podršku Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva „La Benevolencija“ Sarajevo na osnovu materijala Državnog centralnog muzeja suvremene povijesti Rusije.

Ruski veleposlanik u BiH Petar Ivancov, na otvorenju je kazao da ovim događajem počinje obilježavanje 75. godišnjice pobjede nad fašizmom.

Govoreći o Bosni i Hercegovini, Ivancov je naglasio da antifašističe vrijednosti ujedinjuju dva naroda.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci je kao moderator naglasio da će 75. godišnjica pobjede nad fašizmom biti obilježavana cijele 2020. godine.

Izložba će biti otvorena do 23. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close