Tribina u Jablanici

Iz Hercegovine poručeno: Alija Izetbegović je moralni uzor i politički učitelj

Mustafa Cerić, bivši reis ul-ulema Islamske zajednice u BiH, poručio je kako je Alijin lik zanimljiv i za politiku, uopćeno u svijetu.
Kultura / Flash | 28. 10. 2017. u 10:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Javna tribina "Alija Izetbegović - moralni uzor i politički učitelj", upriličena je u petak navečer, u kino dvorani Omladinskog kluba ''Po istim Suncem" Jablanica.

Spomenutu tribinu organiziralo je udruženje "Mladi muslimani" Jablanica, a predavač je bio prof.dr. Mustafa Cerić, bivši reis ul-ulema Islamske zajednice u BiH.

Cerić je u izjavi za medije kazao kako mu je veoma drago što je pozvan u Jablanicu da bude predavač javne tribine "Alija Izetbegović - moralni uzor i politički učitelj".

''Zahvalan sam na pozivu i na tome što su mi dali čast da govorim o rahmetli Aliji Izetbegoviću, povodom četrnaeste godišnjice od njegovog preseljenja na ahiret. Tema tribine je "Alija Izetbegović - moralni uzor i politički učitelj", a koliko mi je poznato, te dvije strane života, mišljenja i djelovanja rahmetli Alije Izetbegovića, nisu dovoljno osvijetljene i s toga sam htio to da aktualiziram, kako bi vidjeli i podsjetili se, koje su to Alijine moralne, odnosno intelektualne vrline. Moram naglasiti da od duge liste vrlina koje se posebno nabrajaju u sufijskoj literaturi, ali i u drugim religijama, ja sam uzeo četiri njegove najvažnije i po mom mišljenju najupečatljivije moralne vrline a to su hrabrost, mudrost, izdržljivost i širokogrudnost'', kazao je Cerić.

Dodao je kako je rahmetli Alija Izetbegović, kao politički učitelj, veoma zanimljiv, posebno njima, koji su kako kaže Cerić, bili sudionici njegovog političkog rada.

''Njegov lik je zanimljiv i za politiku, uopćeno u svijetu. Skoro sam bio u Kairu i na policama u sred Kaira, vidjeo sam njegove dvije knjige "Islam između istoka i zapada" i "Moj bijeg u slobodu". Ovo naglašavam zato što Alija nije bio tipični političar. On se, među rijetkim u postkomunističkom dobu, upustio u politiku bez političkog iskustva komunističkog režima i bez političkih komunističkih navika. On i češki predsjednik Havel su europski političari koji su bili rasterećeni tog komunističog prtljaga. S toga, iako rahmetli Alija Izetbegović nije bio tipični političar, znao je o politici mnogo više nego političari koji su se tim bavili cijeli život. Također, nije bio klasični alim, jer nije završio nikakvu školu poput medrese, ali je znao mnogo više o duhu Islama nego mnogi alimi'', istaknuo je Cerić.

Na pitanje da prekomentira percepciju Bošnjaka kada je upitanju lik i djelo rahmetli Alije Izetbegovića, Cerić je istaknuo kako mu je žao što mora kazati činjenicu da se, prema njegovom mišljenju, politički lik i djelo Alije Izetbegovića, nije institucionaliziralo na način da ima njegova fondacija, kao što je to fondacija Konrad Adenaurea i tome slično.

''Bojim se da nismo baš odradili posao onako kako je trebalo, ali nikad nije kasno i uvijek se to može nadoknaditi, ako bude bilo volje. Dobro je što imamo muzej. U zadnje vrijeme Turska se mnogo interesuje a napravljen je i dokumentarni film "Alija posljednji bedem Islama", u kojem sam sudjelovao i ja. Međutim, ja mislim da Alija prije svega pripada nama, ali nam pripada onoliko koliko smo mi svjesni toga'', poručio je Cerić.

Kopirati
Drag cursor here to close