Crnadak

Ivo Andrić, nakon više od 55 godina, dobio kutak u Nobelovom muzeju

Kultura / Flash | 18. 01. 2017. u 11:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak otvorio je danas izložbenu postavku posvećenu dobitniku Nobelove nagrade Ivi Andriću u Nobelovom muzeju u Stockholmu u okviru programa službene posjete Kraljevini Švedskoj.

Postavka, između ostalog, sadrži originalne rukopise Ive Andrića, kao i autentični kameni fragment stare višegradske ćuprije.

Kako je priopćeno iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH, Crnadak je izrazio zadovoljstvo jer je Ivo Andrić, više od 55 godina nakon što je nagrađen, dobio svoj kutak u Nobelovom muzeju u Stockholmu.

Ova pisac, kazao je Crnadak, u svojim djelima do savršenstva je opisivao mentalitet, duh i logiku BiH i njezinih naroda, dodajući da je u teškim povijesnim trenucima, pred Drugi svjetski rat, ostvario i značajnu diplomatsku karijeru.

Ovo je prvi put da je dio Nobelovog muzeja bio posvećen Ivi Andriću, što je rezultat inicijative ministra Crnatka i dogovora s menadžmentom Muzeja iz travnja prošle godine, kada je ministar boravio u bilateralnoj posjeti Švedskoj.

Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine, za svoj cjelokupni književni opus. Rođen je 1892. godine u Travniku, a umro je u Beogradu 1975. godine, gdje je i sahranjen.

Kopirati
Drag cursor here to close