Roman

Ivani Dimić nagrada NIN-a za roman Arzamas

Kultura / Flash | 16. 01. 2017. u 14:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ivana Dimić nagrađena je za roman "Arzamas" 63. NIN-ovom nagradom za najbolji roman.

U najužem izboru za nagradu bili su i Vladan Matijević za roman "Susret pod neobičnim okolnostima" (Laguna), Vladimir Tabašević za roman "Pa kao" (Laguna) i Vladislav Bajac za "Hroniku sumnje" (Geopoetika).

Odluku o dobitniku nagrade donio je žiri u sastavu Jasmina Vrbavac, Tamara Krstić, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica odlučivao je između četiri knjige iz najužeg izbora.

Nagrada će biti uručena 23. siječnja na obilježavanju 82 godine postojanja NIN-a.

Ivana Dimić rođena je u Beogradu1957. godine. Diplomirani je dramaturg, autor je brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija.

Osim toga, prevodi sa engleskog i francuskog jezika i radi kao dramaturg u beogradskim kazalištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umjetnika.

Objavila je Knjige priča: Crna zelen (1995), Mahorka, mastilo i muž (1998), Uzimanje vremena (2001), Ima li koga? (2006), Popis imovine (2009).

Arzamas, objavljen u Laguni, je, kako navodi Predrag Bajčetić, knjiga potresne iskrenosti, i vedre bodrosti, satkana od dramskog koje se magično preobražava u romaneskno.

Kopirati
Drag cursor here to close