Književnica

Ivana Šojat: Impresivna žena predstavljena Mostarcima

Kultura / Flash | 06. 05. 2016. u 18:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osječka književnica i prevoditeljica Ivana Šojat u petak se u HNK Mostar predstavila mostarskoj publici.

HNS PLUS program realizira Odjel za kulturu, sport, medije i informiranje Glavnog vijeća HNS-a BiH.

Na književnoj večeri koja je organiziran u sklopu HNS PLUS programa Šojat je govorila o književnosti i umjetnosti. Također je iznijela impresivne detalje iz života poput sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske.

Šojat zapažena je i nagrađivana književnica, prevoditeljica, urednica kazališnih izdanja HNK Osijek gdje je donedavno bila i altistica u operi ove kazališne institucije. Njen roman Jom Kipur objavljen u Frakturinoj nakladi 2014. godine, razlog je zbog kog je hvale i kritičari i publika.

''Trenutak u kojem hrvatski branitelj Josip Matijević, dragovoljac Domovinskog rata, ulazi u ordinaciju i odluči da će se povjeriti mladome psihijatru Grguru Romiću jedan je od onih prekretnih trenutaka u izboru svakog pojedinca da promijeni sebe. Josip Matijević, ratnik koji je branio Osijek i Vukovar te preživio srpske logore, čovjek je koji se ne može pomiriti s nepravdom, opterećen obiteljskim nasljeđem i svakodnevnom političkom situacijom. Doktor Romić drugi je, drugačiji, mlad, neiskusan, posvojeno dijete, nepriznat od kolega, te se želi dokazati ili pobjeći. Razgovori u kojima se ne zna tko je pacijent, a tko liječnik pokazuju svu dubinu trauma koje poput demona opsjedaju hrvatsko društvo opterećeno novim i starim podjelama, nezaraslim ranama, zločinom i kaznom'', isječak je iz romana Jom Kipur.

HNS PLUS program će trajati sve do 15. lipnja 2016. godine.

U više od mjesec dana programske aktivnosti HNS PLUS će se održavati u Mostaru, Tuzli, Travniku, Širokom Brijegu, Posušju i Kiseljaku.
U suradnji sa Hrvatskim narodnim kazalištem, Filozofskim fakultetom i FPMOZ-om Sveučilišta u Mostaru, program HNS PLUS publici će predstaviti postignuća institucija iz kulture, udruženja kao i pojedinaca, navodi Fena.

U sklopu HNS PLUS programa bit će održana promocija knjige bh. književnika Elisa Bektaša, gostovanje HNK Mostar u Travniku i Tuzli s predstavom Meštar, nastup Gradskog kazališta mladih Vitez u Posušju i Širokom Brijegu, koncert Srednje glazbene škole Jakova Gotovca iz Novog Travnika u HNK Mostar, književna večer s Nebojšom Lujanovićem u Kiseljaku i Josipom Mlakićem u HNK Mostar.

Ulaz na sve događaje u sklopu HNS PLUS programa je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close