Rad na terenu

Istočna Hercegovina: Uskoro evidentiranje svih arheoloških nalazišta

Kultura / Flash | 05. 06. 2017. u 11:41 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja faza terenskih arheoloških istraživanja – rekognosciranja, planiranih u okviru projekta „EUROFARM“, bit će realizirana u razdoblju od 7. do 14. lipnja, 2017. godine na teritoriji istočne Hercegovine, potvrđeno je danas iz Muzeja RS.

Istraživanja predstavljaju završnu fazu velikog projekta kojeg Muzej RS obavlja u suradnji sa Arheološkim institutom Sveučilišnog koledža Londona.

Arheološki podaci na području Trebinja, posebno iz razdoblja neolita, slabo su poznati.

''Koncepcija rada na terenu bazirat će se prvo na obilazak ranije poznatih lokaliteta kako bismo evidentirali njihovo trenutno stanje. Vršit će se procjena stanja očuvanja arheoloških depozita, ako ih zateknemo, zatim prikupljanje materijalne kulture sa površine ukoliko ista postoji, te vršiti vizuelni pregled prirodnih stratigrafskih profila'', rekla je Ivana Pandžić, kustosica arheologinja, koordinatorica projekta za RS.

Planirano je i ispitivanje neposredne okoline svakog lokaliteta i njeno rekognosciranje, te utvrđivanje drugih do sada ne registriranih pećina ili skloništa u potkapinama i/ili staništa na otvorenom, kao i bilo kojih drugih pokazatelja prošlosti ljudskog naseljavanja ovog područja (npr. materijalne kulture, arhitektonskih ostataka i sl.).

Svi arheološki lokaliteti bit će dokumentirani uz pomoć standardnih procedura, a materijal će biti opran i odgovarjuće spakovan prije njegovog deponirnja u Muzeju Hercegivne u Trebinju.

Kao i tijekom prethodnih godina, tim koji će raditi na istraživanju bit će formiran u suradnji predstavnika Velike Britanije i institucija Republike Srpske (Muzej RS, Republički zavod za zaštitu kulturno - povijesnog i prirodnog nasljeđa RS, Muzej Hercegovine iz Trebinja).

Sredstva za istraživanje, provođenje mjera zaštite nalaza, kao i opreme, osigurao je Arheološki institut Sveučilišnog koledža Londona iz Velike Britanije.

Ivana Pandžić je rekla da peta i završna godina uspješne realizacije projekta EUROFARM vodi nas na teritoriju istočne Hercegovine, kako je od samog početka projekta i bilo planirano.

''Nadamo se da će nam, iako kratka, ovogodišnja terenska kampanja osigurti mnogo novih informacija i podataka o životu tijekom mlađeg kamenog doba na pdoručju Republike Srpske i BiH, pogotovo što je riječ o geografski potpuno drugačijem okruženju u odnosu na dosadašnja naša istraživanja'', dodala je Pandžić.

Imaju, navodi, još dosta posla pred sobom i barem još dvije godine rada na svim prikupljenim podacima.

''Bila nam je velika čast i zadovoljstvo što nam se ukazalo povjerenje te smo bili sudionici EUROFARM projekta u potpunosti financiranog od strane Europskog istraživačkog vijeća (European Research Council). Navedena suradnja stvorila nam je prilike za nove suradnje i nove projekte, a na kojima već uveliko radimo'', rekla je Pandžić, priopćeno je iz Muzeja RS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close