Udruga Krug

INTERACADEMIA – Mostar okuplja likovnjake regije

Kultura / Flash | 24. 05. 2017. u 09:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna stručna konferencija ''INTERACADEMIA – izložbe, razmjena, nastava'' počinje u četvrtak, 25. 5. 2017., u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u Mostaru u 9 sati.

Konferenciju organizira mostarska udruga Krug u suradnji s akademijama i fakultetima likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega, Trebinja, Sarajeva, Banja Luke, Zagreba, Beograda i Cetinja.

Osim banjalučkih kolega, predstavnici svih ostalih sudionika ove konferencije sudjelovali su i na međunarodnoj izložbi INTERACADEMIA 2015. pretprošle jeseni, također popraćenoj stručnom konferencijom.

''Stoga se može reći da je udruga Krug već pretvorila Mostar u svojevrsno tradicionalno središte okupljanja i suradnje akademskih likovnih institucija iz cijele BiH i susjednih zemalja, kao i da projekt INTERACADEMIA svakim novim događajem privlači i nove sudionike'', navod eorganizatori.

Prvi panel konferencije bit će posvećen suradnji likovnih akademija i fakulteta te će na njemu biti obrađene teme vezane za njihovo sudjelovanje u zajedničkim projektima baziranim na edukaciji, odnosno na razmjeni informacija u vezi prakse i teorije, kao i za terenska istraživanja koja uključuju obilazak institucija u regiji i u cijeloj Europi, digitalizacija informacija, organiziranje zajedničkih izložbi, konferencija, kolonija i radionica, kao i razmjena studenata i osoblja.

Tema drugog panela bit će likovna umjetnost u tranzicijskim obrascima u Jugoistočnoj Europi, a unutar nje obradit će se revizija umjetničkog koncepta od 90-ih godina, prakse i problemi u djelatnosti kustosa, kao i upotreba novih medija u umjetnosti regije uz analizu suvremenih umjetničkih praksi. Razmotrit će se i problemi relativno slabe povezanosti likovnih scena jugoistočne Europe i načini njihovog rješavanja. Bit će obrađene i teme vezane za kulturno-povijesno naslijeđe, s naglaskom na likovnost, u kontekstu odnosa prema njemu u sustavima obrazovanja regije, kao i potencijali koje nose zbirke umjetnina kao kulturno povijesno naslijeđe.

Treći panel bit će posvećen problematiziranju tematskog pravca i aktualiziranje likovnih stremljenja izložbe koja se u okviru projekta INTERACADEMIA planira za jesen 2018. godine, također u Mostaru.

Predstavnici udruge Krug, partnerskih akademija i fakulteta, te Društva povjesničara/istoričara umjetnosti Hercegovine, koje je također partner na ovome projektu, održat će na početku svakog panela uvodno predavanje, a potom će svi sudionici imati priliku raspraviti sve pokrenute i srodne teme tijekom debate. Prvi dan konferencije bit će završen svečanim otvaranjem izložbe grafika Otisci multioriginalne Bosne i Hercegovine.

Drugi dan konferencije, petak 25. 5., započet će formuliranjem zaključaka, čemu će uslijediti studijski obilazak nekropole stećaka Radimlja kod Stoca te Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju.

Kopirati
Drag cursor here to close