Mostar

'Interacademia je točka susreta umjetnosti zemalja Balkana'

Profesorica s Akademije umjetnosti iz Novog Sada Bosiljka Zirojević Lečić istaknula je kako su i konferencija i izložba sjajna prilika da se svi sudionici međusobno povežu.
Kultura / Flash | 29. 05. 2019. u 12:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Projekt Interacademia 2019. na kojemu sudjeluju predstavnici devet visokoškolskih likovnih institucija iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore počeo je u srijedu konferencijom o kulturnoj suradnji u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru. 

Predsjednik Udruge građana "Krug" Ivan Vukoja kazao je kako je svrha ove konferencija bila međusobno druženje i upoznavanje. 

''Dotakli smo se određenih tema, govorilo se i o razmjeni studenata i nastavnika, o zajedničkim projektima, ali zapravo primarna svrha svih panela današnje konferencije bila je međusobno upoznavanje svih sudionika s akademija iz četiri navedene države, kao i da se kroz zajedničku komunikaciju pojave neke nove ideje suradnje koja može biti na više razina s obzirom na to da je riječ o sveučilišnim institucijama'', kazao je Vukoja. 

Istaknuo je kako je Interacademia sastavi dio programa "Mostar Europska prijestolnica kulture 2024". 

''Kroz Interakademiju pokušat ćemo čuti što više iskustava od kolega iz Rijeke i Novog Sada jer su ta dva grada dobila titule Europske prijestolnice kulture, a Mostar je ove godine u procesu da to postane i iskreno se nadamo kako će to i uspjeti - kazao je Vukoja. 

Video: 

Najavio je i međunarodnu likovnu izložbu na kojoj će se 18 autora iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore predstaviti sa svojih 36 djela. 

''Otvorenje izložbe na kojoj će sudjelovati vodeće likovne institucije iz BiH i regije, što dovoljno svjedoči o važnosti i kvaliteti same izložbe, bit će upriličeno u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Širokom Brijegu, s početkom u 20 sati'', dodao je Vukoja. 

Profesorica s Akademije umjetnosti iz Novog Sada Bosiljka Zirojević Lečić istaknula je kako su i konferencija i izložba sjajna prilika da se svi sudionici međusobno povežu. 

''S obzirom na to da smo mi svi predstavnici visokoškolskih institucija u području likovne umjetnosti u regiji, trebamo se povezati i surađivati, diskutirati o programima, ali i o likovnoj umjetnosti općenito, to je u našim interesima prije svega zbog studenata'',  kazala je Zirojević Lečić. 

Dekanica Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Letricija Linardić kazala je kako očekuje da će se ovom prilikom mnogo više zbližiti s kolegama iz regije. 

''Ovo nam je prvi put da sudjelujemo na Interakademiji koja je zapravo točka susreta umjetnosti zemalja Balkana i doista je bilo potrebno da se nešto poput ovoga organizira i realizira kako bismo mogli razmjenjivati mišljenja i iskustva jer ipak mi svi pripadamo istom ili sličnom umjetničkom i kulturnom krugu, promišljanju i umjetnosti. To je nešto što nas povezuje, a očekujem da ćemo se kroz ovaj projekt još više zbližiti'', istaknula je Linardić. 

Kopirati
Drag cursor here to close