7. Ikavski skup

Ikavski duh i danas je živ: Narječje koje smo rabili u starini će naći svoj odraz

Kultura / Flash | 13. 11. 2013. u 12:06 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni 7. Ikavski skup održan je u sklopu 14. Humskih dana poezije, a privukao je velik broj zainteresiranih ljubitelja hrvatskog jezika i književnosti.

Ova manifestacija je organizirana u Amfiteatru Sveučilišta u Mostaru, u suorganizaciji Odjela za hrvatski jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru, zajedno sa Društvom hrvatskih književnika Herceg-Bosne.

Izlaganja su podijeljena na tri djela: I. Filološki pogledi u kojem su izlagali Mirna Brkić i Antun Lučić, zatim II. Književni prinosi u kojem su sudjelovali Darko Juka, Miljenko Stojić, Krešimir Šego, te III. Etnološki prizor Živka Ključe.

Ikavska tradicija zasigurno nije mala, s obzirom na široke prostore u BiH, onda je razumljivo da i manje sredine njeguje, a ovaj skup je zasigurno pokušaj oživljavanja njezinog duha.

Danas organiziramo ovaj fini Ikavski književni, filološki i ekomuzikološki skup. Računam da će se odziv i sjećanje na jezik koji smo u svom narječju rabili s bližnjima i u starini, naći svoj odraz“, rekao je u izjavi za Bljesak.info prof. Antun Lučić.

On ističe kako su Humske poezije i životnosti koje donosi istraživačka djelatnost, u svom stupnju dolaska do određenih činjenica, podataka, koje nalazimo u tradiciji u starim tekstovima i u duhovnosti, a to sve na dobro dođe da se studenti i svi ljudi koji su zainteresirani upoznaju s tradicijom.

To dovodi do pitanja koliko su mladi uopće zainteresirani za tradiciju jezika, no Lučić ističe kako vjeruje da brojne sredine čak i po europskim krugovima njeguju dijalektalnu književnost i daju pokriće da život jezika traje, imaju svoju vidljivost i uvezanost sa svim drugim procesima.

Jer kad je lingvistika i sva čvrstina u njoj postavljena i kada je slika slikovita, pojam pojmovit, a izlazi iz dobre čvrste žilave riječi/riči, onda je to pokriće da se opravdano misli, doživljava i ponosi i prenosi drugima“, nadodao je prof. Lučić u izjavi za medije.

S obzirom na odziv zainteresiranih, ovaj skup dokazuje da je Ikavski duh itekako živ.

Kopirati
Drag cursor here to close