Naše blago

I to je BiH: Prodaja stećaka na internetu

U povodu ovog slučaja, Povjerenstvo se obratilo policijskim službama, tražeći poduzimanje mjera iz njihove mjerodavnosti.
Kultura / Flash | 22. 04. 2020. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika BiH najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem intereta, a o čemu su jučer izvijestili pojedini mediji.

''Ovakvi oglasi putem kojih se navodno prodaju kulturno-povijesna dobra, ukazuju na ozbiljne anomalije u našem društvu te nedostatak svijesti i poštovanja prema kulturno-povijesnom nasljeđu, ali i potrebi strožijih kontrola mjerodavnih inspekcijskih i policijskih službi u ovoj oblasti'', navodi Povjerenstvo.

Kulturno-povijesno nasljeđe temelj je identiteta i kontinuiteta svake zemlje, te zaštita kulturno-povijesnog nasljeđa mora biti jedan od prioriteta svake države. To podrazumijeva sankcioniranje kako eventualne stvarne nezakonite prodaje, tako i sličnih aktivnosti kojima se iskazuje visok stupanj nepoštovanja prema dobrima od najvećeg značaja države. Podsjećamo da su stećci kao univerzalna vrijednost prepoznati i od UNESCO-a koji ih je uvrstio na Listu svjetske baštine. 

U povodu ovog slučaja, Povjerenstvo se obratilo policijskim službama, tražeći poduzimanje mjera iz njihove mjerodavnosti.

Podsjećamo, nakon objave na društvenim mrežama i portalima, oglas je uklonjen.

Kopirati
Drag cursor here to close