Monografija

I Nevesinjska olimpijada želi u UNESCO

Kultura / Flash | 18. 07. 2016. u 07:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Nevesinju je promovirana knjiga "Monografija Nevesinjske olimpijade" novinara Dragana Grahovca, koji je na više od stotinu strana predstavio najzanimljivija događanja s manifestacije stare gotovo stoljeće i pol.

Grahovac se, prenosi Srna, odvažio da pokrene zahtjevan projekt i da na jednom mjestu sakupi ogromnu građu i sačuva od zaborava ne samo događaje i tradiciju jedne male hercegovačke općine, već i najuspješnije olimpijce - vitezove Bratačkog luga.

Na Nevesinjskoj olimpijadi se nekada u prisustvu više desetina tisuća ljudi pokazivalo viteštvo, snaga, dostojanstvo i umijeće.

Grahovac je odlučio napisati monografiju u kojoj je obuhvatio ono najbitnije - prve organizirane trke 1875. godine, te kako je konjički sport u Nevesinju i Bratačkom lugu prerastao u sportsko-turističku i kulturnu manifestaciju.

"Knjiga je bogato ilustrirana. Tekst prate fotografije, isječci iz tiska, vrijedni dokumenti, pogotovo iz Austrijskog arhiva, razmišljanja i zapažljanja stranih putopisaca", rekao je Grahovac i dodao da su u knjizi, osim konjičkih trka, opisane sve igre u okviru manifestacije.

Grahovac i predstavnici lokalne vlasti imaju želju da se Nevesinjska olimpijada uvrsti u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

"Uz Zmijanjski vez, i ovo dobro iz Republike Srpske trebalo bi biti uvršteno na reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine", smatra Grahovac.

Vitez Bratačkog luga iz Gacka Savo Kovačević (79), čije je ime na olimpijadi klicalo i po 20.000 ljudi, ni sam ne zna koliko je puta sa svojim Miškom došao prvi na cilj.

"Moj Miško je ispred drugih konja išao i po 150 metara, ne samo u Nevesinju, već i na drugim natjecanjima, ali mi je bilo najdraže doći u Nevesinje i u tako jakoj konkurenciji biti prvi", naveo je Kovačević.

Kopirati
Drag cursor here to close