Nakon SAD-a

I Izrael napušta UNESCO

Povod za takav potez službenog Washingtona je ''antiizraelski stav'' i ''neophodnost korjenitih reformi'' UNESCO-a.
Kultura / Flash | 13. 10. 2017. u 14:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Izraela najavila je da će, po uzoru na odluku vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), napustiti Organizaciju Ujedinjenih nacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu naredio je izraelskom Ministarstvu vanjskih poslova da pripremi proces izlaska te zemlje iz UNESCO-a.

Ovaj potez uslijedio je nekoliko sati nakon što je američki State Department najavio izlazak SAD-a iz te UN-ove organizacije.

Povod za takav potez službenog Washingtona je ''antiizraelski stav'' i ''neophodnost korjenitih reformi'' UNESCO-a.

State Department danas je  odluku o povlačenju SAD-a iz UNESCO-a, ali i dobivanju statusu stalnog promatrača u organizaciji, dostavilo generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovi.

Odluka će na snazi biti od 31. prosinca 2018., do kada će SAD zadržati trenutnu ulogu.

Direktorica UNESCO-a Bokova kazala je da je tužna zbog najavljenog američkog istupanja iz organizacije.

U pisanom priopćenju navela da je to loša odluka SAD-a koji je još 2011. godine obustavio financijsku podršku fondovima UNESCO-a. Ukazuje Bokova i na loš tajming te odluke i ističe da današnjem društvu nisu potrebne dodatne podjele.

''To je gubitak i za djecu. Međutim, UNESCO nastavlja svoju misiju. Nastavit ćemo graditi svijet 21. stoljeća koji će biti još transparentniji i pravedniji'', poručila je Bokova, prenosi TRT.

SAD i Izrael ponajviše su ljuti zbog posljednje odluke Komiteta UNESCO-a koji je na Listu svjetske baštine uvrstio palestinski Stari grad u Al-Kalilu (Hebron) i to pod naslovom ''Ugrožena svjetska baština u vlasništvu Palestine''.

Kopirati
Drag cursor here to close