Lova

I Dino Mustafić ljut zbog novca Mostaru

Kultura / Flash | 05. 12. 2015. u 19:51 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački redatelj i izvršni producent Festivala MESS Dino Mustafić nazvao je Odluku Federalnog ministarstva kulture i sporta o projektima i programima od internacionalnog značaja za BiH i FBiH, koji će se financijski podržati u ovoj godini, razarajućom za kulturnu scenu u BiH.

''Očigledno se primjenjivao isključivo etnički kriterij koji je favorizirao vjersko-folklornu kulturu. Vidljiva je namjera da nestane internacionalna scena i da se sve pretvori u nacionalno-palanačke dane kosidbe i klapskog pjevanja uz promatranje ptica'', navodi Mustafić u priopćenju.

Istaknuo je kako je festivalima i projektima s tradicijom koji desetljećima afirmiraju bh. umjetnike, promoviraju kulturu komunikacije, promjena i emancipacije, povezuju regionalno i internacionalno bh. umjetničku zajednicu novčani iznosi umanjeni između 50 i 70 posto.

''Ovom odlukom svi vrijednosni i profesionalni standardi degradirani, dok caruje etno kič i frivolnost'', kaže Mustafić te navodi kako će se kulturni radnici nastaviti boriti na sceni, u galerijama i na tribinama, pisati knjige i tekstove jer su već jednom obranili kulturu od rušenja i paljenja.

''To ćemo učinit i ovaj put'', naveo je Mustapić, čiji je MESS dobio 70.000 KM.

Inače, protiv odluke o raspodjeli novčanih sredstava za ovogodišnje kulturne manifestacije, reagirao je i Emir Hadžihafisbegović, ravnatelj Kamernog teatra, nazvavši raspodjelu anticivilizacijskom porukom.

Kopirati
Drag cursor here to close