Ispred učenika

Humski dani poezije: Održan susret tri hrvatske književnice

Kultura / Flash | 08. 11. 2014. u 07:15 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U školi Franice Dall'era u Viru održan je u petak 7. studenoga 2014. s učenicima te škole susret triju hrvatskih književnica: Miljenke Koštro, Sanijele Matković i Ive Nuić, u povodu Humskih dana poezije, koji traju od 7. do 14. studenoga.

Na ovom zanimljivom ''satu hrvatskoga jezika i književnosti'' što su ga predvodile spomenute pjesnikinje i svestrane spisateljice sudjelovali su učenici škole, njihove učiteljice s ravnateljicom Mirjanom Mikulić, ostali djelatnici škole i mjesni župnik don Iliju Drmića.

Budući da je Miljenka Koštro iz Vira, ona je bila voditeljica ovoga programa.

Pozdravila je sve nazočne, posebno dvije gošće: Ivu iz Drinovaca odakle su braća književnici Antun Branko Šimić i Stanislav Šimić, te Sanijelu Matković iz Širokoga Brijega koji je kolijevka hrvatske uljudbe.

Pročitavši svoju pripovijest o lopti i njezinoj poruci ovim učenicima, predala je riječ Ivi Nuić koja je rođena 1948. god. Bila je učiteljica i pisala je srcem i umom za djecu lijepe i poučne stihove, od kojih je nekoliko njih pročitala.

Naslovi njezinih poetskih uradaka: Dite na kamenu, Tijelo i vrijeme, Krunica od drače, Cvita cvit, Zagrljaj, a sudjelovala je i u ovoj knjizi aforizama Kristalna šestica.

Za nju je rekao sljedeće riječi prof. dr. Antun Lučić: ''Otisnula je opakosti iskustva i zauzela se za nevinost, rimovano imenovanje i njihov opis, bilo to dragih osoba - baka, đak, učitelj, ili životinjica kao što su tica, kos, pijetao, lija, zeko, ali i zmija, miš, mrav, bubamara; naiđemo i na stvari naočale, metlu, potom iz biljnih radinosti na žir; ali se začudimo pred oblakom, pahuljom, mrakom, u pjesničkoj mjeri zagledamo zvijezde, mjesec i pomirišemo jutro.''

Književnik Marko Matić govoreći o njezinoj poeziji rekao je i ovo: ''Iva pjeva djeci o biljkama, pticama, stvarima, životinjama, o prirodi općenito..., ali o tzv. odraslim ljudima vrlo malo, skoro nimalo. I dobro je da je tako radi malih čitatelja ovih pjesama. Ivine pjesme su pune veselja, radosti, smijeha, živosti, lepršavosti..., tuge gotova da i nema, što i priliči uzrastu kojem Iva pjevuši...''

Nakon ove pjesnikinje Drinovčanke, koja se ponosi s mnoštvom intelektualaca, književnika, biskupom Paškalom Buconjićem, zatim svećenika, redovnika, redovnica, dobrih i radišnih ljudi i žena, nastupila je pred virskom znatiželjnom školskom publikom Sanijela Matković.

Ona je rođena 1973. god. u Širokom Brijegu. Profesorica je vjeronauka i etike. Objavila je do sada sljedeće knjige: knjigu igrokaza i pjesama ''Otisak srca'', zatim stihozbirke'' Partiture sna i Panta rei'', te duhovnu zbirku poezije ''U susret Riječi''.

Govorila je o sebi, svome stvaralaštvu i uopće svojim životnim stremljenjima i zaokupljenostima. Bila je bliska djeci s jasnom porukom, što će im zacijelo ostati u uspomeni . Nakon programa, književnice su nastavile ugodno druženje s djecom, kojima su darovale i spomenute knjige, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close