Spašavanje građe

Hrvatsko arhivističko društvo nudi stručnu pomoć arhivskim radnicima iz BiH

Kultura / Flash | 12. 02. 2014. u 12:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko arhivističko društvo, stručna udruga arhivskih djelatnika u Hrvatskoj izražava duboko žaljenje što su pojedinačni incidenti neodgovornih osoba, u nastaloj situaciji u Bosni i Hercegovini prouzročili uništavanja vrijednih materijalnih i kulturnih dobara koje su građani BiH stvarali stoljećima.

Današnjim priopćenjem su iskazali podršku i solidarnost sa svima koji su okupljeni oko krovne stručne udruge i svima koji rade u arhivima BiH. Podsjetili su i na dugogodišnju suradnju s Arhivističkim udruženjem BiH, arhivima i arhivskim radnicima u BiH.

''Posebnu podršku i solidarnost iskazujemo Arhivu BiH u Sarajevu, njegovom vodstvu i njegovim arhivskim radnicima, zbog nesretnih okolnosti teškog stradanja arhivske baštine neprocjenjive vrijednosti'', navodi se u priopćenju Hrvatsko arhivističko društvo.

Dodali su i da ni najbolja volja i zauzetost stručnih radnika, bez podrške društvene i političke zajednice i bez odgovornosti svakog građanina, ne može odgovarajuće očuvati baštinu koja je stručnjacima povjerena na zaštitu, čuvanje i korištenje.

''Suosjećamo sa svim kolegicama i kolegama u struci, arhivistima i drugim djelatnicima u kulturi, kojima je baština BiH povjerena kao zajedničko povijesno naslijeđe svih konstitutivnih naroda i svih građana BiH, a time i kao dio ukupne europske i svjetske kulturne baštine'', istaknuli su.

Hrvatsko arhivističko društvo podržava apel koji je Arhivističko udruženje BiH uputilo odgovarajućim institucijama i javnosti BiH.

''Ukoliko se pokaže potreba i mogućnost, stavljamo na raspolaganje svoju kolegijalnu stručnu pomoć'', kaže se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close