Zbirka Karmela sv. Ilije

Nematerijalna kulturna baština u FBiH predstavljena u Klovićevim dvorima

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije je prikaz dvanaest kulturnih elemenata te etnografske zbirke
Kultura / Flash | 04. 07. 2019. u 08:46 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu 53. međunarodne smotre folklora Zagreb u Galeriji Klovićevi dvori otvorena je izložba "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine - iz zbirke Karmela sv. Ilije" koja ostaje otvorena do 21. srpnja, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije je prikaz dvanaest kulturnih elemenata te etnografske zbirke s Preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine.

Foto: Anadolija / Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije

Listu je izradilo Federalno ministarstvo kulture i sporta, a uključuje kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Autor izložbe, svećenik Zvonko Martić istaknuo je, među ostalim, običaj potkivanja jaja iz Vareša koji je, prema legendi, nastao kao ljubavna priča prema kojoj je siromašni šegrt zavolio bogatu gazdinu kćer koju mu je gazda obećao dati tek kada šegrt nauči potkovati jaje.

Martić je rekao kako je sretan da svojim djelovanjem i očuvanjem kulture sva tri naroda u samostanu radi na jačanju međureligijskog, međukulturnog i nacionalnog dijaloga između tri naroda u BiH.

“Skokovi sa Starog mosta su vrlo važni za grad Mostar i ja se nadam da će svi oni prijepori koji postoje oko tih skokova nestati, kao i svi prijepori u Bosni i Hercegovini”, poručio je Martić.

Umjetnički ravnatelj 53. međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec istaknuo je kako je ovo po prvi put da je ova vrijedna izložba ugošćena izvan BiH.

Predstavljeni su: konjičko drvorezbarstvo koje se već nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne baštine, običaj košenja u Kupresu koji je prošao UNESCO-ov nominacijski proces, zatim potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevu, ganga - polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke - muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja "U tri" u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Građa za izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji BiH iz zbirke Karmela sv. Ilije dio je etnografske zbirke u Samostanu – duhovnom centru "Karmel sv. Ilije“ na Buškom jezeru, u okolici Tomislavgrada. U ovoj zbirci prikupljaju se i čuvaju tradicijska odjeća, nakit, čipke i upotrebni predmeti sva ti konstitutivna naroda, Hrvata, Srba i Bošnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine.

Izložba je multimedijalna i prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateće tekstove, umjetničke fotografije i video zapise.

Foto: Anadolija / Izložba Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz zbirke Karmela sv. Ilije

Posebnu pozornost zaslužuju neki eksponati ili dijelovi izložbe poput djevojačke sobe iz Konjica koju je ručno izradio drvorezbar Hamdija Hamdo Kadić zvani Gunjo. Sevdalinka je prikazana pod naslovom Sevdah u kući Imamovića i pokazuje sevdalinku u različitim povijesnim razdobljima kroz tri generacije pjevača iz obitelji Imamović (Zaima, Nedžada i Damira).

Posjetitelji su mogli čuti i vidjeti možda posljednju skupinu pjevačica koje izvode pjevanje u tri iz Usore, a najavljen je i koncert sevdalinke u izvedbi Damira Imamovića.

Na otvorenju izložbe u atriju Klovićevih dvora sudjelovali su predstavnici grada Zagreba, politički i manjinski predstavnici te gosti iz BiH.

Međunarodna smorta folklora održava se u Zagrebu tradicionalno, ove godine po 53. put tijekom, i to tijekom mjeseca srpnja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close