Muzej književnosti

Hohmann: Radni stol Ive Andrića danas služi 'umnoj razmjeni'

Kultura / Flash | 10. 10. 2016. u 18:02 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radni stol bh. pisca i nobelovca Ive Andrića, kao simbol kulturne razmjene BiH i Njemačke, izložen je u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, zahvaljujući Veleposlanstvu Njemačke u BiH.

"Iako Ivu Andrića većina poznaje kao pisca on je bio političar i diplomat. U toj funkciji koristio je radni sto jer je bio izvanredni izaslanik Kraljevine Jugoslavije u Berlinu", kazala je njemačka veleposlanica u BiH Christiane Hohmann.

Od SFRJ sto je kupila Njemačka 1945. godine. Njegovo stalno mjesto je u Berlinu, gdje je u vlasništvu Njemačkog društva za vanjsku politiku, koje svoje sjedište ima u zgradi Muzeja u Sarajevu.

"Smatram da je prikladno da ovaj stol danas koristi Njemačko društvo za vanjsku politiku kao konferencijski stol. Tako i dalje služi umnoj razmjeni jer tu svrhu treba i ovdje da ima", dodala je Hohmann.

Direktorica Muzeja Šejla Šehabović poručila je da će narednih mjesec dana radni sto činiti stalnu postavku Muzeja književnosti i umjetnosti, gdje je otvorena izložba "Mostovi" Nedima Mušovića povodom 55 godina Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću.

Njegov stol, na kojem je napisao mnoga djela, bit će izložen i u Travniku, a zatim vraćen u Berlin.

Kopirati
Drag cursor here to close