molba

HKD Napredak želi natrag u proračun Hrvatske: Sve što dobijemo višestruko oplodimo

Kultura / Flash | 11. 01. 2016. u 08:44 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HKD Napredak poslalo je zamolbu Vladi Republike Hrvatske zahtijevajući vraćenje ovog Društva u proračun Republike Hrvatske. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine premijeru, gospođo potpredsjednice i gospodo ministri,

Već smo Vam više puta pisali, ali pišem Vam sada ponovo kada se radi Nacrt novog proračuna, s molbom da HKD Napredak vratiti u proračun Republike Hrvatske.

Svjesni smo krize i potrebe rezanja troškova, ali ulaganje u Napredak nije trošak. Mi sve što dobijemo višestruko oplodimo i iza sebe imamo konkretne velike rezultate. Vjerujem da znate što je Napredak i koju ulogu ima u hrvatskom narodu, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u Hrvatskoj i šire .

HKD Napredak je nepravedno izbačen iz proračuna, čime su i neki naši značajniji projekti stali i došli pu pitanje (npr. prodajemo radio Vrhbosnu, već smo prije morali napustiti radio Bobovac u Varešu, ne može redovno izlaziti Napretkov tuzlanski list Hrvatski glasnik itd.), a što nije u interesu ni Napretka ni bh Hrvata kao ni Republike Hrvatske.

Hrvatska Vlada za različite udruge godišnje daje oko 112 milijuna kuna i onda se Napretku skine milijun kuna. Mislimo da to nikako ne bi smio biti problem. Dapače, umjesto što smo skinuti s proračuna pravedno bi bilo da su nam sredstva povećana na pet milijuna kuna kao što se daje sličnim udrugama. Naravno nemamo ništa protiv da se drugima daje koliko se hoće. Ali valjda bi bilo normalno da se kod proračuna gledaju i rezultati rada i značenje neke udruge. Da se bude realniji i pravedniji treba usporediti rezultate rada Napretka i drugih udruga. Važno je reći da Napredak ima 16 podružnica u Hrvatskoj i one rade za građane RH-a, a ne kako neki žele reći za BiH.

Dobro je imati na umu da proračunski novci nisu privatni novci, već novci svih građana, a proračun pune i članovi Napretka, a njih je u Hrvatskoj danas oko 3000. (da daju u proračun samo po 100 kn mjesečno to je 3.600.000 kn godišnje).

Često nam se kaže da se trebamo obraćati na Ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i to činimo. Zahvalni smo za sredstva koja dobijemo iz Ureda, ali to je minorno s obzirom na sav rad i značenje Napretka. U pojedinim mjestima kao to su Busovača, Kreševo itd. gotovo sve što se radi u kulturi to radi Napredak. Ne ulazeći u detalje, treba reći da je Napredak napravio više od bilo koga u BiH, a više nego desetine udruga zajedno (lako je to provjeriti i na web stranicama). Napedak nije tretiran u Uredu ni blizu proporcionalno rezulatima rada. Svatko zaslužuje podršku, ali ne jednaku. Valjda bi se trebali uvažavati neki krietiriji. Često se kod dodjele sredstava Napredak s 42 podružnice u BiH uspoređuje s jednim folklornim društvom. Nema apsolutne pravde, ali ne može se izjednačavati Mercedes i biciklo.

Zamislite kakve bi silne novce Hrvatska trebala izdvajati ako bi sama htjela raditi neke projekte u BiH, a da nema logistiku, kakvu ima Napredak. Pa to su milijunski iznosi. Ovako se s malo sredstava mogu realizirati veliki projekti. Ne mogu se ni nabrojati koliko smo organizirali koncerata, izložbi i drugih priredbi na kojima su nastupali umjetnici iz Hrvatske (npr. zadnja dva Uskrsna koncerta pozvali smo zborove iz RH). Mi to radimo jer smatramo da je bitno promovirati kulturu iz RH u BiH i povezivati RH i BiH.

Napredak je, poštovana gospođo i gospodo, okosnica kulturnog života Hrvata Bosne i Hercegovine i pomaganjem Napretku pomažete izravno svom narodu da se bolje osjeća u Bosni i Hercegovini. Nastojimo svojim radom širiti optimizam i govoriti ljudima da Hrvati mogu solidno živjeti u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući Napretku mnogi su ostali u svojim domovima i nisu otišli iz BiH.

Zahvaljujući i Napretku drugi narodi i međunarodna zajednica ljepše gledaju Hrvate sve Hrvate i državu Hrvatsku. Zar je sve ovo mala stvar?

Može se razumjeti i simpatije svake vrste, ali to može igrati malu ulogu a ne biti ključni a nekada i jedini kriterij. Mi ne tražimo milostinju. Tražimo samo tretman kakav zaslužujemo, a trenutno ga nemamo. Već je malo zamorno da trebamo nakon 25 godina od obnove nekome objašnjavati vidljive ogromne rezultate Napretka i njegovo značenje koje, da budemo neskromni nema premca i na širim prostorima Europe. Bez Napretka hrvatska kultura u BiH, a i šira društvena scena su teško zamislivi.

Da budemo jasni, uvaženi premijeru, dame i gospodo, ako imate neke primjedbe na naš rad voljeli bismo to čuti pa da vidimo što i kako možemo popraviti. Voljni smo doći na razgovor i raspraviti ova i druga pitanja.

Poštovana gospođo i poštovana gospodo, nadamo se i očekujemo da će HKD Napredak biti vraćen u proračun i da će biti povećana sredstava.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close