Odluka Povjerenstva

Hercegovina bogatija za dva nacionalna spomenika

Na protekloj sjednici članovi Povjerenstva donijeli su odluku da Džamija na Gubavici, Grad Mostar, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH
Kultura / Flash | 06. 12. 2018. u 13:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovina je nakon sjednice Povjerenstvu za očuvanje nacionalnih spomenika održane u srijedu u Sarajevu postala bogatija za dva nacionalna spomenika.

Tako su spomenicima postali povijesno područje – srednjovjekovna nekropola sa stećcima na lokalitetu Gradac u Donjem Selu u općini Konjic te povijesna građevina – džamija u Mostaćima kod Trebinja, priopćeno je iz Povjerenstva.

Osim toga, donijeta je odluka i o proglašenju spomenika graditeljska cjelina – Džindijska (Husein-Čauš) džamija u Gradu Tuzli, kameni most na rijeci Bistrici u Ocrkavlju u općini Foči te pokretno dobro – Arhiv Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Povjerenstvo je promijenilo prvobitnu odluke za Džamiju Hadži Ali-bega Lafe u Mostaru i Manastir Žitomislići odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka graditeljskih cjelina. Spomenuti objekti su, navode, u međuvremenu u cijelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite graditeljske cjeline.

Na sjednici su donijete izmjene i dopune odluke za Memorijalni kompleks Šušnjar i Spomen park žrtava fašističkog terora Garavice odnose se na redefiniranje zona zaštite i zaštitnog pojasa, i definiranje novih mjera zaštite s ciljem interpretacije i prezentacije nacionalnih spomenika.

Na protekloj sjednici članovi Povjerenstva donijeli su odluku da Džamija na Gubavici, Grad Mostar, ne ispunjava kriterije za proglašenje nacionalnim spomenikom BiH, priopćeno je Povjerenstva za očuvanja nacionalnih spomenika.

Kopirati
Drag cursor here to close