Simpozij u Mostaru

HAZU: Pred našim očima nestaje hrvatska budućnost u BiH

Kultura / Flash | 15. 04. 2016. u 19:15 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) BiH organizirala je u petak u Mostaru Simpozij "Demografska kriza hrvatskog naroda u BiH“.

Tom prigodom, ugledni demograf i profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Šterc iznio je dramatične podatke o demografskome padu u Hrvatskoj i BiH.

"Pred našim očima nestaje hrvatska budućnost. U prošloj godini imali smo veći prirodni pad nego što iznosi broj poginulih u Domovinskom ratu. Nitko na to još nije ni trepnuo", kazao je.

Dodao je kako je jedino rješenje za opstanak Hrvatske da se uz snaženje gospodarstva uspostavi poseban imigracijski ured po uzoru na Irsku ili Izrael te iskoristi potencijal iseljeništva i da se demografska slika Hrvatske i BiH postavi kao jedno od ključnih pitanja.

Rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić smatra kako se nagriza demografska okosnica Hrvata u BiH, zbog čega je potrebna hitna akcija, dok je predsjednik HAZU BiH, akademik Jakov Pehar mišljenja kako je obrazovanje i ulaganje u znanost jamac opstojnosti.

Istovremeno, vojni biskup mons. Tomo Vukšić upozorio je kako je demografsko urušavanje Hrvata katolika započelo još u vrijeme Osmanskoga carstva kada su s 85 posto katoličke populacije 1450. u 1879. spali na 18,08 posto, s tim da danas Hrvati katolici čine između 13 i 15 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close