Blagajska Sehara

Haso Šarić otvorio Muzej za svoju dušu u obiteljskoj kući u Blagaju

Ulaz je besplatan, a gosti će moći popiti domaću kavu napravljenu po tradicionalnoj recepturi te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač - smokvaru.
Kultura / Flash | 21. 05. 2019. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U obiteljskoj kući Hase Šarića u Blagaju, otvoren je neobičan muzej starina nazvan ''Blagajska sehara''.

Dvije velike prostorije opremljene su u postavku koja svjedoči o tradicionalnom životu u Hercegovini. Riječ je o životnom projektu čovjeka koji je desetljećima sakupljao autohtone predmete iz davnina.

Kako kaže Haso Šarić – ''Blagajsku seharu'' je napravio iz ljubavi, za svoju dušu, kako bi pomogao očuvati tradiciju života u ovim krajevima. Osim što je sačuvao dosta starina od roditelja, puno je putovao i skupljao stare predmete gdje god bi ih našao.

Foto: PR / Haso Šarić otvorio Muzej za svoju dušu u obiteljskoj kući u Blagaju

''Cilj je sačuvati starine s ovih podneblja. Sačuvati jedno svjedočanstvo o načinu života u Blagaju i Hercegovini. Puno sam putovao kroz svoj posao. Pet puta sam obišao Europu i shvatio sam da nigdje nema takve ljepote kao u našem kraju'',  govori Haso Šarić.

Kompletna postavka tradicionalnog hercegovačkog gazdinstva

U ''Blagajskoj sehari'' ima svega. Goste na ulazu dočekaju tradicionalne sećije. Pored starinskog šporeta zvanog ''fijaker'' stoji dagara za kavu, u kojoj se pomoću žara kafa u džezvama čuvala toplom.

U bogatom inventaru ''Blagajske sehare'', naći će se starinsko ''burilo'' – bure kojim se nosila voda za domaćinstvo na magarcima, muntahte, starinski ormari, tradicionalna odjeća i oprema poput ponjava, čobanskog bičalja, gunja za pokrivanje, opanaka, preslica, kudelja i češlja za vunu.

Između ostalog, tu su stapka za puter, stara šivaća mašina, đerđef za vezenje goblena, te funkcionalan stan za tkanje ćilima.

Foto: PR / Haso Šarić otvorio Muzej za svoju dušu u obiteljskoj kući u Blagaju

''Tu su se pravili ćilimi. To su radile naše majke i nene. Koga zanima, možemo mu i pokazati kako radi. Sve što je u muzeju, to je ručni rad – sve su to tradicionalno pravili majstori i domaćice,'', govori Hasina žena Sabiha Šarić.

Nova turistička atrakcija u Blagaju

Šarići poručuju da je ''Blagajska sehara'' otvorena za sve ljude dobre volje.

Osim za ljubitelje starina i turiste, postavka ''Blagajske sehare'' može služiti i za fotografiranja parova na svadbama, snimanja glazbenih spotova i spotova za folklorna društva.

Vrata su otvorena svima koji imaju želju da vide bogatu postavku ovog neobičnog muzeja.

''Blagajska sehara'' se nalazi preko puta Pravoslavne crkve u Blagaju. Ulaz je besplatan, a gosti će moći popiti domaću kavu napravljenu po tradicionalnoj recepturi te probati domaći sok od cvijeta kadulje i čuveni hercegovački kolač - smokvaru.

Kopirati
Drag cursor here to close