Bugojno

'Grafike u dijalogu': Izložba Petra Waldega i Virgilija Nevjestića

Kultura / Flash | 14. 07. 2016. u 13:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pratećem porgramu 44. Teatarskog festivala Fedra, u Bugojnu je upriličena izložba slika Petra Waldega i Virgilije Nevjestića u umjetničkoj galeriji KSC Bugojno.

'Grafike u dijalogu' je izložba grafika iz kolekcije Umjetničke galerije BiH kojom se suočavaju djela dva izuzetna bosanskohercegovačka grafičara, Virgilija Nevjestića (1935.-2009.) i Petra Waldega (1950).

Oba umjetnika su, svaki na svoj način, dopuštala da ih ponese proces rada, ostvarujući tako sklad tehničkog i sadržajnog, svjesnog i podsvjesnog: Nevjestić je inspiraciju za grafike tražio na ulicima Pariza, bilježeći zamisli, ideje i vizije na malu bakrenu ploču koju je uvijek imao uza se, Waldeg je pak dopuštao ruci da ponekada sama krene svojim smjerom, eksperimentišući često formom crteža, ali i slobodnim oblikovanjem grafičke ploče. Odnos namjernog i nenamjernog u ovim slučajevima ne ugrožava odnos između sadržaja i smisla, on mu daje autonomiju i jasan autorski pečat.

Virgilije Nevjestić rođen je 1935. godine u Kolu, u blizini Tomislavgrada. Školu za primijenjenu umjetnost i Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu, a usavršavanje je nastavio na Odjelu za grafiku kod Marijana Detonija. Od francuskog Ministarstva kulture dobio je atelje na Montparnasseu, te je od 1968. godini živio u Parizu Osvojio je priznanje najboljeg grafičara u Parizu, nakon samostalne izložbe u galeriji La Hune 1972. godine. Umro je 2009. godine u Parizu.

Petar Waldeg je rođen 1950. godine u Travniku. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a postdiplomski studij grafike zvaršio je Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. Članom ULUBiH-a je postao 1979. godine, a radio je kao asistent, a potom i docent za grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Prvu samostalnu izložbu održao je 1972. u Domu kulture u Bugojnu.

Kopirati
Drag cursor here to close