23 godine od zločina

Grabovica: I danas se traga za šesnaest osoba, a neke su samo djelimično pronađene

Kultura / Flash | 09. 09. 2016. u 12:57 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dvadeset i treća obljetnica zločina nad hrvatskim civilima u mjestu Grabovica svečano je obilježena danas polaganjem vijenaca kod spomen obilježja, nakon čega je upriličena pobožnost križnog puta te služenje mise u mjesnoj kapelici.

Misu je služio kotorski biskup mons. Ilija Janjic, a događaju je nazočio član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kao i mnogobrojni predstavnici hrvatskih političkih stranaka u BiH, hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga, te članovi obitelji ubijenih civila ali i mnogi drugi.

Jablanički župnik don Ivan Zovko kazao je u izjavi za medije kako su 8. na 9. rujna 1993. godine pripadnici Armije RBiH ubili 33 civila, te kako je najmlađa Mladenka Zadro imala samo 4 godine, a najstariji Marko Marić 87 godina.

''Usuđujem se reći da je to bio genocid u Hercegovini, jer je jedan od sudionika toga zločina vojnik kazao kako je imao zapovijed pobiti sve Hrvate, no nije rekao od koga je zaprimio tu zapovijed. Znamo što se dogodilo. Trideset i tri osobe su ubijene, no još gore je to što su htjeli prikriti taj zločin, pa nisu dozvolili nikome da se uđe u Grabovicu, te da se te osobe dostojno pokopaju. I danas se traga za šesnaest osoba, a neke su samo djelimično pronađene i pokopane'', kazao je don Ivan Zovko.

Dodao je kako je danas najteže obiteljima koje su izgubili svoje najbliže.

''Ja, kao župnik, ali i obitelji molimo bilo koga tko zna bilo što o tome gdje se nalaze kosti najmilijih da nam pomognu kako bi ih pronašli i dostojno ih pokopali. Član Predsjedništva BiH Dragan Čović, uz izražavanje žaljenja za stradalim'', kazao je u izjavi za Fenu kako svake godine dolazi iznova u Grabovicu odati na neki način počast svima onima koji još nisu pronađeni i onima koji su pokopani na groblju u tome mjestu.

''Uvijek kažemo ispočetka da će pravna država Bosna i Hercegovina morati profunkcionirati. Nezamislivo je, a čuli smo to i u današnjim govorima, kako je čitava Bosna i Hercegovina danas na neki način Grabovica. Stratišta ima na svakom koraku i jednostavno ono što mi moramo je imati dovoljno odlučnosti i snage, da u konačnici procesuiramo svakoga onoga tko je izvršio ovaj zločin, a pogotovo ako imamo vrlo jasne odrednice o tome tko ga je naredio kao takvog. Čini mi se da je oko Grabovice puno stvari jasno i da ima jako puno dokaza, s toga ne vidim nijedan razlog da se taj posao ne završi što prije. Time će se na neki način slati jedna poruka pomirenja a obitelji će doći do jednog posebnog mira. Počet će vjerovati u ovo društvo i u budućnost na ovim prostorima, kako se ovo nikada više ne bi ponovilo'', kazao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close