Neozbiljno ponašanje

Goražde: Vlasti blokiraju gradnju kapelice za Drinske mučenice

Kultura / Flash | 30. 12. 2016. u 19:23 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini izričiti su sa zahtjevom za gradnjom crkve na lokaciji koja simbolizira stradanje Drinskih mučenica u Goraždu.

"Želimo izgraditi spomen-crkvicu. Ne mogu shvatiti takvo jedno neozbiljno ponašanje. To je crkvica površine 50-60 kvadratnih metara", kaže svećenik Franjo Tomić.

Upravo su dimenzije buduće crkve sporne za općinske vlasti, jer po njima na toj lokaciji nema prostora za gradnju, piše Federalna.ba.

"Parcela je jako mala, a pola je u privatnom vlasništvu. Reagirao sam kod kardinala, jer ni po regulacijskim planovima, a ni prostora nema dovoljno za gradnju crkve", ističe goraždanski načelnik Muhamed Ramović.

Svećenik Tomić, pak, tvrdi da nedostaje dobra volja kod političara u Općini. "Ne mogu reći konkretno da je zapeo taj i taj, ali mislim da su načelnik općine i vijećnici to mogli riješiti", dodaje.

Iz lokalne zajednice nude alternativno rješenje u smislu iznalaženja druge lokacije. "Za vrijeme Austro-Ugarske postojala je kapelica i tu smo našli najbolje rješenje za gradnju. Ona je ucrtana i u tijeku je ponovo regulacijski plan. Imali smo razriješiti određene imovinsko-pravne odnose", kaže Ramović.

Iz Vrhbosanske nadbiskupije podsjećaju kako je uz spomen-obilježje, izgradnja kapele šansa i za Goražde u smislu promocije vjerskog turizma, jer nakon podizanja spomen-obilježja Drinskim mučenicama ovaj grad pohodi veliki broj vjernika iz cijeloga svijeta.

Podsjetimo, Drinske mučenice (- obala Drine kod Goražda, 15. prosinca 1941.), su djevice i mučenice, blaženice Katoličke Crkve, časne sestre Družbe kćeri Božje ljubavi ubijene od strane četnika za vrijeme Drugog svjetskog rata, piše Wikipedia.

Kopirati
Drag cursor here to close