Glazbeni dijalog

Glazbom protiv Trumpovog zida

Kultura / Flash | 05. 05. 2017. u 06:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dresdenska simfonija želi u blizini granice između Meksika i SAD-a održati koncert s domaćim glazbenicima koji bi bio uperen protiv gradnje graničnog zida kojeg je najavio američki predsjednik Donald Trump, priopćila je Dresdenska simfonija u četvrtak.

"Mi želimo odaslati jasan signal u korist slobode i protiv zidova u glavama", rekao je direktor dresdenskog simfonijskog orkestra Markus Rindt.

Suvremeni njemački kompozitor Wieland Reissmann je autor "glazbenog dijaloga" koji bi 3. lipnja trebao, zajedno s orkestrima iz SAD-a i Meksika, biti izveden u blizini tzv. Prijateljskog parka između gradova Tijuane i San Diega na jugu Kalifornije u blizini granice između SAD-a i Meksika.

Zamišljeno je da se pri izvedbi "Glazbenog dijaloga" njemački i meksički glazbenici sviraju s meksičke strane granice dok bi američki glazbenici "odgovarali" s druge strane.

Kako je nadalje priopćeno na konferenciji za tisak u Meksiku, dresdenski glazbeni projekt "Tear down this Wall" ("Srušite ovaj zid"), koji se oslanja na glasovitu rečenicu američkog predsjednika Ronalda Reagana izgovorenu 3. lipnja 1987. u blizini Berlinskog zida i upućenu tadašnjem sovjetskom predsjedniku Mihailu Gorbačovu, u potpunosti se financira od donacija.

Kako je naglasio Rindt, koncert na godišnjicu Reaganove poruke, trebao bi biti inicijalni koncert za seriju manifestacija uzduž meksičko-američke granice u kojoj bi trebali sudjelovati lokalni orkestri i zborovi.

Kopirati
Drag cursor here to close