Ajdin Torlak

Glavatičevo: Zatiranje vlastite povijesti zločin je nad budućim generacijama!

U selu Biskup u blizini Glavatičeva (30 km jugoistočno od Konjica), nalazi se nekropola stećaka koja broji 172 stećka.
Kultura / Flash | 13. 08. 2021. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U selu Biskup u blizini Glavatičeva (30 km jugoistočno od Konjica), nalazi se nekropola stećaka koja broji 172 stećka.

Istu je 2004. godine Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a Komitet za svjetsku baštinu UNESCO-a 2016. godine, donio je odluku o upisu stećaka na Listu svjetske baštine.

Upisom na Listu svjetske kulturne baštine nekropola sa stećcima trebala je biti sačuvana od daljnjeg propadanja i uništenja! Nažalost, najdragocjeniji spomenici srednjovjekovne Bosne, čuvari povijesti, identiteta… na lokalitetu Biskup zapušteni su i ostavljeni vremenu da čini svoje, navodi Ajdin Tinjak, vijećnik u Općinskom vijeću Konjic, u priopćenju koje je uputio javnosti.

Foto: Ajdin Tinjak / Put do nekropole bez putokaza

Fotografije u prilogu teksta dokazuju navedeno, jer je nekropola zarasla, s oštećenim obilježjem, nepristupačnim putom, bez putokaza…

Dalje navodi kako je obaveza nadležnih institucija pravilna konzervacija stećaka, obilježavanje, omogućavanje pristupa, promocija istih kao i niz drugih aktivnosti s ciljem očuvanja ovih jedinstvenih srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika svojstvenih za područje Bosne i Hercegovine i njenog okruženja (prema brojnosti stećaka najviše ima na području općine Konjic, 3 do 4 tisuće primjeraka).

Foto: Ajdin Tinjak / Nekropola stećaka zarasla u gustu vegetaciju

''Smatram da je zatiranje vlastite povijesti zločin nad budućim generacijama. Shodno tome, kao općinski vijećnik,  osjećam odgovornost i imam potrebu da reagiram, te ću na prvoj narednoj sjednici Vijeća pitati, tražiti, incirati:

  • Plan upravljanja nekropolom (sa rokovima i zaduženjima), kao i izvještaj državnog koordinaciojskog tijela koje vodi računa o implementaciji Plana;
  • Informaciju o iznosu sredstava koje je Općina Konjic izdvojila za zaštitu nekropole i njenu prezentaciju (od uvrštavanja na listu UNESCO-a);
  • Odgovornost općinskog rukovoditelja, službe zadužene za kulturno-povijesno naslijeđe (nekropolu);
  • Sanaciju i asfaltiranje puta do lokacije nekropole;
  • Uvrštavanje nekropole stećaka u Biskupu u promotivne materijale turističkih agencija u Konjicu,
  • Zaključak Općinskog vijeća kojim se obavezuje Općinsko vijeće, Općinski načelnik i nadležne općinske službe na hitno postupanje iz svojih nadležnosti s ciljem zaustavljanja daljnjeg propadanja nekropole stećaka u Biskupu.

''Također, priopćenjem želim skrenuti pažnju i svih institucija većih instanci vlasti u BiH nadležnih za kulturno-povijesno naslijeđe, ljudi iz struke koji mogu (i moraju!)  ukazivati na probleme i govoriti o značaju stećaka u povijesti Bosne i Hercegovine, kao i šire javnosti kojoj treba da bude stalo jer sutra zbog nečijeg nemara i nebrige, ono što je danas, možda neće postojati'', navodi Ajdin Tinjak, vijećnik OV Konjic u priopćenju za javnost.

Foto: Ajdin Tinjak / Nekropola stećaka u selu Biskup u blizini Glavatičeva
Kopirati
Drag cursor here to close