Armin Ćatić

Glas iz Tuzle: Građani i u drugim gradovima trebaju uživati u filmskoj umjetnosti

Kultura / Flash | 28. 12. 2015. u 18:00 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Narodno pozorište Tuzla ove godine nije dobilo ni marke od Federalnog ministarstva, a njihov direktor Armin Ćatić, usprkos tome, nije tražio smjenu resorne ministrice. Zbog čega?

''Godinama dobivamo vrlo malo sredstava od Federalnog ministarstva za kulturu i sport za veliku i značajnu manifestaciju “Tuzlanski pozorišni dani” internacionalnog karaktera. Prethodnih godina dobivali smo po 10.000 KM, prošle samo 6.000 KM, a ove godine ništa. Narodno pozorište Tuzla je ustanova od nacionalnog interesa, a dobija skandalozno manje sredstava od nekih privatnih udruga godinama. Te udruge su najčešće iz Sarajeva'' rekao je Ćatić za Faktor.ba, ističući da godinama nikome nije smetalo što Tuzla i tuzlanske instituciije ne dobivaju dovoljno sredstava.

''Šta mislite da sam pozvao sve ove institucije i udruge prošle godine kada smo mi bili uskraćeni za novac, da li bi sa mnom htjeli tražiti smjenu ministra Kaplana? Pa, mi bismo svake godine trebali tražiti smjenu ministra'' navodi Ćatić.

Kako kaže, filmski festival u Mostaru, koji godinama nije ništa dobivao, s pravom je dobio sredstva ove godine. Dodaje da građani i u drugim gradovima treba da uživaju u filmskoj umjetnosti i u druženju sa filmskim zvijezdama.

''Pustite više onu malograđansku priču da svako selo hoće festival. U Hrvatskoj postoji nekoliko festivala, i filmskih i pozorišnih, tako je i u Srbiji, a kod nas su bitni festivali samo ako se održavaju u Sarajevu'' rekao je za Faktor.ba Armin Ćatić direktor Tuzlanskog pozorišta.

Kopirati
Drag cursor here to close