Ratno sklonište

Franjevci obnavljaju ratno sklonište na Širokom Brijegu

Kultura / Flash | 07. 12. 2015. u 08:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vicepostulatura ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' iz Širokog Brijega 18. svibnja 2015. godine započela je radove na zaštiti ratnog skloništa.

''Prva nam je briga bila očistiti od smeća i mulja ulaze i unutrašnjost ratnog skloništa. Nakon toga pristupili smo zaštiti ulaza gradeći prikladna kamena stubišta i zaustavljajući u unutrašnjosti najkritičnija odronjavanja kamenja'', rečeno je iz Vicepostulature.

Trenutno grade dvije kamene staze koje će služiti ne samo za nesmetano kretanje po ovom žrtvoslovnom mjestu, već i kao zaštita za samo ratno sklonište. Učvrstit će njegov svod i odbiti vodu koja je kapila u unutrašnjost i urušavala joj statiku. U isto vrijeme crtaju i smišljaju vrata na oba ulaza kao zaštitu od životinja i aljkavih ljudi, kažu iz Vicepostulatura.

Kada to naprave, pristupit će zahvatima zaštite u samoj unutrašnjosti ratnog skloništa i uvođenjem prikladne rasvjete. Vani će nakon svega još trebati nanijeti zemlju koju je voda odnijela, zasaditi travu, popraviti podzide, podići zaštitu od okolnih voda, urediti rasvjetu.

''Zahvaljujemo svima koji su nam do sada pomogli u ovom pothvatu. Poglavito bismo istaknuli one koji su za određene radove s ponosom darovali kamen od svojih starih kuća kad su čuli čemu će služiti'', poručuju iz Vicepostulature.

Ratno sklonište u vrtu franjevačkog samostana na Širokom Brijegu počelo se graditi na brzinu u srpnju 1944. Budući da je Hercegovačka franjevačka provincija držala glasovitu Franjevačku klasičnu gimnaziju, državni zakoni su ih prisilili da to naprave.

No, samo nekoliko mjeseci poslije, tu je ubijeno i zapaljeno 12 fratara iz samostana.

Kopirati
Drag cursor here to close