Goran Glamuzina

Fosili riba iz doba dinosaura kriju se na sjeveru neumskog zaleđa

''Fosili riba spadaju u pravu senzaciju, jer iako nisu veliki, ovdje je prisutno mnoštvo savršeno očuvanih fosila'', rekao je geolog
Kultura / Flash | 08. 06. 2018. u 19:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Geolog Goran Glamuzina ekskluzivno je opisao i prikazao nedavno istraženo nalazište fosilnih riba, i ostalih brojnih fosila iz doba dinosaura kod sela Kolojanj, na krajnjem sjeveru Općine Neum.

''Fosili riba spadaju u pravu senzaciju, jer iako nisu veliki, ovdje je prisutno mnoštvo savršeno očuvanih fosila riba iz jedne okamenjene lagune i to čak iz vremena prije 75 milijuna godina iz perioda gornje krede. Uglavnom, sami fosili riba, i ovakvo nalazište fosila predstavlja neviđen paleontološki dragulj, i neizmjerno vrijedan paleontološki lokalitet dosada otkriven u BiH, i šire, budući da ovako super očuvani fosili riba iz doba dinosaura, mezozoika nisu pronađeni u široj okolici'', napisao je Glamuzina.

Nalazište je bilo slučajno otkriveno prije šest godina od strane lokalaca koji su probali iskapati kamene ploče ovdje za građenje, no već tada je skroz napušteno i do dan danas bilo totalno zaboravljeno.

''Ovo je jedno ogromno prirodno bogatstvo i lokalitet kojeg će nadam se predstavnici Općine Neum prepoznati kao iznimno vrijednu prirodnu baštinu koju će adekvatno zaštititi'', rekao je glamuzina.

Više o 'neumskoj okamenjenoj laguni' pročitajte ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close