'Zemaljski'

Financijska injekcija državnom Muzeju

Iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plaća
Kultura / Flash | 02. 06. 2020. u 20:45 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić u utorak je potpisao ugovor sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem kojim je osigurano 300.000 KM za rad ove institucije na državnoj razini.

Iznos će biti u potpunosti isplaćen, a ne u ratama, što će omogućiti barem isplatu dijela neisplaćenih plaća za zaposlenike Zemaljskog muzeja BiH.

"Zaposlenici su u prethodnom razdoblju vrlo vrijedno i predano radili, unatoč činjenici da su bačeni u nemilost same države koja nije adekvatno reagirala, niti je pokazala veliku volju da se riješi dugogodišnji problem financiranja ove institucije. Ugovor potpisan danas omogućava samo jedno trenutno i promptno djelovanje od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo", rekao je Alikadić.

Kako je kazao, u sljedećem razdoblju će se posvetiti tome da ulože maksimalne napore da u potpunosti riješe financiranje Zemaljskog muzeja BiH.

"Svi se pozivaju na to da je ovakav muzej identitet jedne države. Međutim, sudeći po akcijama i reakcijama, ono što je država do sada uradila nije dokazalo da je ta priča u skladu sa praksom koju smo imali priliku vidjeti", dodao je Alikadić.

Kopirati
Drag cursor here to close