Što te nema

Fildžani i kava za ubijene Srebreničane

U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u srpnju 1995. godine.
Kultura / Flash | 11. 07. 2018. u 18:08 Bljesak.info
Kopirati
Foto: Facebook / Instalacija 

Bh. umjetnica Aida Šehović postavila je umjetničku instalaciju ''Što te nema'' u Zurichu, kao znak sjećanja na stradale Srebreničane. U centru grada postavljeni su fildžani s kavom, kao znak sjećanja na ubijene.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi smo počeli redati fildžane i puniti ih kavom za 8.372 Srebreničana koji se nikada neće vratiti da je popiju. Mi ih nismo i nikada ih nećemo zaboraviti'', poručili su umjetnici, koji svojim kreativnim idejama nastoje pomoći da se genocid u Srebrenici nikada ne zaboravi.

U Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je kolektivna dženaza i ukop posmrtnih ostataka 35 žrtava genocida počinjenog na području Srebrenice u srpnju 1995. godine, piše Nap.

U Srebreničkom genocidu ubijeno je više od 8.000 Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka. Do sada je ukopano 6.575 žrtava, a traga se za još više od 1.000 osoba. Veliki broj svjetskih dužnosnika odao je počast srebreničkim žrtvama.

Kopirati