#duringthisMESSmoveless

Festival MESS pokreće digitalnu MESS biblioteku koja će biti dostupna svima

Prva knjiga koju će publika imati priliku pogledati i pročitati jeste foto-monografija autora Hidajeta Delića, "Žene opkoljenog Sarajeva".
Kultura / Flash | 16. 04. 2020. u 15:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru kampanje #duringthisMESSmoveless, kao još jedan od online kulturnih sadržaja, Festival MESS pokreće digitalnu MESS Bibiloteku na svome Facebook profilu te Issuu profilu, a koja će biti dostupna svima.

Prva knjiga koju će publika imati priliku pogledati i pročitati jeste foto-monografija autora Hidajeta Delića, "Žene opkoljenog Sarajeva".

Knjiga je dvojezična, dakle izdata je na bosanskom i na engleskom jeziku, a od danas je dostupna na ovom linku.

Publikacija ovih fotografija u formi monografije pokušaj je da se tematizira uloga žene pod opsadom te bi trebala biti primjer, motivacija i inspiracija da se ta tema što dublje istražuje i da joj se dodijeli mjesto i pažnja koju zaslužuje u našem društvu i vremenu u kojem živimo.

Osim fotografija na kojima su Sarajke, u knjizi se nalazi i poezija bh. pjesnikinja i književnica, kao i odlomci tekstova iz knjige „2. Maj 1992. Bio je lijep i sunčan dan…“, a koje su pisale bh. umjetnice.

“Hidajet Delić je kao fotoreporter svakodnevno bilježio sve ono što se događalo u opsjednutom gradu. Prosto ne postoji priča koja se ne bi mogla ispričati kroz njegov fotoarhiv. Gledajući te ratne fotografije složili smo se da bi najbolje bilo ispričati priču o Sarajkama. Naime, u svom tom užasu koji se, sa svakom novom fotografijom, ukazivao pred našim očima, gotovo da su nas zbunjivale žene. Izgledale su poput neke protuteže svemu tome. Istovremeno, u njihovim očima ste mogli pročitati suštinu cijele priče o opsadi! Sve što želite, ili ne želite, da znate o opsadi možete vidjeti u njihovom pogledu. Hidajet je, prisjećajući se nekih od situacija, govorio kako su žene u periodu opsade uvijek izgledale sređene, lijepe i uredne i kao da su time prkosile situaciji u kojoj su se našle”, Nihad Kreševljaković

Kopirati
Drag cursor here to close