Svi putevi vode u Stolac

Evo što vas očekuje na jubilarnom 50. Festivalu kulture "Slovo Gorčina"

Festival će ovogodišnji program započeti u petak, 30. srpnja u 20:00, na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja.
Kultura / Flash | 29. 07. 2021. u 16:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Festival kulture "Slovo Gorčina" ove godine obilježava svoj jubilej, pedeset godina postojanja te tim povodom trodnevnim programom donosi brojne kulturne, umjetničke i književne sadržaje od 30. srpnja do 1. kolovoza u Stocu.

Festival će ovogodišnji program započeti u petak, 30. srpnja u 20:00, na tradicionalno najvažnijoj lokaciji za Slovo Gorčina – nekropoli stećaka Radimlja, na kojoj je ova manifestacija davne 1971. godine i započela.

Nagrada "Mak Dizdar"

U okviru ceremonije otvaranja bit će održana i svečana akademija te proglašenje dobitnika nagrade "Mak Dizdar" za najbolju neobjavljenu zbirku poezije u 2021. godini.

Posjetitelji će imati priliku uživati u poetsko-plesnom performansu "E da ednom prestanu gorčine...", zasnovan na Makovim stihovima u režiji sarajevske redateljice Sabrine Begović – Ćorić, dok će prvu noć festivala glazbenim programom u Makovoj hiži zaključiti Kir, beogradski elektro-akustični glazbenik, uz video projekcije Blagočestivog Boba.

Drugi dan festivala u Šarića kući bit će predstavljena monografija "50 godina Slova Gorčina", koju je uredio Alija Pirić, a u kojoj su se istaknuti autori osvrnuli na prethodnih 50 godina, ali i stvorili nove sadržaje i osvrte na značajne teme bosanskohercegovačke književnost i kulture, s posebnim fokusom na Stolac.

Na istoj lokaciji će se zatim u čast nedavno preminulog velikana bosanskohercegovačke umjetnosti Dževada Hoze otvoriti izložba "Retrospektiva" te serija fotografija
nastalih na Kubi "In Retrospect..". fotografa i glazbenika Alexa Elene.

Program dalje nastavlja predstavljanjem zbornika "Dossier Konstantinović" čiji promotori su Nenad Rizvanović i Vahidin Preljević.

Proširenje ponude

Također, u sklopu festivala predstavljaju se i tri autora: Adnan Žetica, Elvedin Nezirović i Adnan Repeša, kojima je zajednički imenitelj Hercegovina, a razgovor s njima vodit će Semezdin Mehmedinović, koji je izvršio odabir ovog programa.

Foto: PR / Program Slova Gorčina

Za razliku od prethodnih godina, festival ove godine donosi i filmsko platno te će se prikazati dokumentarni film "Indexi", autorskog dvojca Zorana Kubure i Bojana Hadžiabića u produkciji BHRT-a te razgovor o filmu i albumu "Modra rijeka", u kojem će pored autora filma sudjelovati i Fadil Redžić, Vesna Andree Zaimović te Nenad Rizvanović.

Istu večer će nastupiti i austrijski ansambl "Orient Okzident Express" na kampu "Heaven In Nature", a nakon toga će biti održan i jam session
Alexa Elene i AudioInFunktion.

Izložba "Stećak 3D"

Završni dan festivala u Makovoj hiži promovirat će se zbirka prošlogodišnje dobitnice nagrade "Mak Dizdar", mlade splitske pjesnikinje Sare Kopeczky Bajić, nakon čega će biti
upriličeno otvorenje izložbe "STEĆAK.3D", izložba Fondacije Mak Dizdar realizirana kroz projekt "StećAR: Enhanced Vision of Stećak".

Na tribini "Književnost i "bosanski duh"" u Šarića kući govorit će Alija Pirić, Zlatko Topčić i Vahidin Preljević.

Festivalski program treći dan ponovno donosi filmsko platno i prikazivanje filma "Scream for me Sarajevo" redatelja Tarika Hodžića i scenarista Jasenka Pašića te razgovor u kojem sudjeluju Jasenko Pašić i Alex Elena.

Program završava koncertom Nermina Alukića Čerkeza u Makovoj hiži, poznatog interpretatora etno muzike.

Kopirati
Drag cursor here to close