Dan sjećanja na holokaust

Europa ima odgovornost da pamti holokaust

Kultura / Flash | 27. 01. 2017. u 10:23 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europa se sjeća genocida počinjenog ovdje, na europskom tlu, prije samo dvije generacije. Sjećamo se milijuna Židova koji su ubijeni u Šoahu i mnogih drugih žrtava'', navodi se u izjavi šefice europske diplomacije Federice Mogherini povodom Dana sjećnja na holokaust.

''Kako je Shimon Peres, koga nažalost više nema među nama, jednom rekao: "Mi smo njihove oči koje pamte. Mi smo njihov glas koji jeca". Za one koji to negiraju, ovo je naša poruka. Poruka kolektivne odgovornosti: "Imamo odgovornost da pamtimo, odgovornost prema žrtvama, odgovornost prema budućim generacijama. I odgovornost prema Evropi i svim evropskim građanima", izjavila je Mogherini.

''Kao reakciju na Svjetski rat i Šoah, osnivači jedinstvene Europe odlučili su okrenuti stranicu. Jedinstvena Europa jedini je put da se "nikada više" takve tragedije ne dogode na našem kontinentu.

Naši osnivači odbacili su zlu ideju da jedan narod, jedna zemlja, jedna ideologija treba porobiti sve ostale. Oni su odlučili da izgrade uniju različitosti. I to je izbor koji moramo potvrđivati svakog dana'', izjavila je Mogherini.

''Dok slavimo šezdesetu godišnjicu Rimskih sporazuma i više od 70 godina mira u našoj uniji, moramo proslijediti poruku mlađim generacijama: Mirna i raznolika Europa ne može se uzeti zdravo za gotovo. Antisemitizam još nije nestao, a europski Židovi prečesto su pod napadima.

Diskriminacija zasnovana na vjeri i naciji u zabrinjavajućem je porastu. Svaka nova generacija ponovno se treba obavezati na temelje naše miroljubive koegzistencije. Mirnoj i raznolikoj Europi potrebna je konstantna pažnja, i ona je u svačijem interesu i odgovornosti'', navodi se u izjavi Federice Mogherini na Dan sjećanja na holokaust.

Kopirati
Drag cursor here to close