UNESCO

Eksperti za nematerijalnu kulturnu baštinu bit će informirani o skokovima sa Starog mosta

Kultura / Flash | 27. 06. 2017. u 10:05 D.L.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je domaćin 11. godišnjeg sastanka mreže eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Europe na kojem će biti predstavljen bogat sadržaj ove baštine u BiH te biti govora o produbljivanju regionalne suradnje u oblasti nematerijalne baštine.

Kako je pojasnio ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, sudionici će, između ostalog, biti informirani o sevdalinci i skokovima sa Starog mosta u Mostaru.

Podsjetio je da je BiH u veljači ove godine preuzela predsjedavanje Vijećem ministara kulture jugoistočne Europe, te da je 2009. godine ratificirala Konvenciju UNESCO-a o zaštiti nematerijalne kulture baštine.

''Uspjeli smo 2014. godine upisati jedan element na reprezentativnu listu, a to je 'zmijanjski vez'. U proceduri upisa je još nekoliko elemenata, a to je konjičko drvorezbarstvo, sevdalinka, Dani kosidbe na Kupresu i branje ive trave na Ozrenu'', kazao je Osmanović.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum istaknuo je da je ovo regionalna platforma koja služi za razmjenu informacija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine u zemljama regije.

Dodao je da će danas razgovarati o zaštiti nematerijalnih dobara u zemljama regije, a sutra o financiranju i mehanizmima kojim se osigurava adekvatna zaštita nad nematerijalnom kulturnom baštinom.

Također je kazao da će ova platforma poslužiti i za stvaranje i razvoj novih ideja, čiji je glavni cilj upis elemenata na liste nematerijalne baštine UNESCO-a.

Za UNESCO je vrlo bitno, naglasio je Šešum, da se države zaista brinu o nematerijalnoj baštini te da će sljedeće godine biti vrlo aktivne za eksperte iz BiH na izradi nominacijskih dosjea.

Viša kustosica Muzeja Hrecegovina u Trebinju Božana Đuzelović istaknula je veliko zanimanje građana i udruženja za ''zmijanjski vez'', a posebno za izradu nakita.

Kopirati
Drag cursor here to close