Mostar moj grad

Edicija o bh. gradovima: '...ne kaži nikad u Mostaru da si učen...'

Kultura / Flash | 16. 12. 2015. u 07:57 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izdavačka kuća Rabic u suradnji sa izdavačkom kućom IC iz Mostara pokrenula je novu ediciju o bh. gradovima pod nazivom "Mostar moj grad" u kojoj možete pročitati tekstove Miloša Crnjanskog, Bogdana Bogdanovića, Miše Marića, Dragana Markovine, Šimuna Muse, Hazima Šabanovića.... U ovaj poduhvat izdavač se upustio nakon pete knjige o Sarajevu, a planira knjige o Banjoj Luci, Jajcu, Travniku i Tuzli. Projekt je obiman, zanimljiv i potreban, a o tek objavljenoj knjizi o Mostaru govorili su: Alija Behram, Gradimir Gojer i Pero Zubac, prenosi Oslobođenje.

Emotivna do balčaka

"Na tragu izrazito uspjelog nakladničkog serijala o gradu Sarajevu poletni i seriozni sarajevski izdavač Rabic pokrenuo je ediciju i o gradu Mostaru. To je iznimno potrebita edicija, a o njenoj prvoj knjizi da i ne govorim. Jer, Mostar, ta cvjetna bašta bosanskohercegovačka, ta sevdalinka u graditeljskom smislu, taj stoljetni centar duhovnosti, u kojem je plemeniti Šejh Jujo davno zapisao: '...ne kaži nikad u Mostaru da si učen...', zaslužuje ovakvu knjigu, kakva je prva u seriji ove biblioteke. Emotivna, mostarska do balčaka, preozbiljna, a dostatno duhovna za doba u kojem živimo. Mostarska knjiga za Mostarce, ali i građane svijeta, zapisao je mr. sci. Gradimir Gojer.

Da bi svega nekoliko dragih ljudi u svijetu moglo sačiniti ovakvu knjigu o Mostaru, te da je jedan od njih Muhamed Hamica Ramić, zapisat će Pero Zubac dodajući: "Dragocjenim stvaralačkim trajanjem, ljudskom dobrotom, enciklopedijskim znanjem, darom pisanja, on je, na našu radost, odabran, da sačini prvu knjigu iz serije "Mostar moj grad". I ono što sam pročitao, sa velikom radoznalošću i radošću sjećanja i sretanja sa poznatim i nepoznatim tekstovima naklonosti Mostaru, dragocjen je, nesumnjivo, doprinos osvjetljavanju ovog grada najljepše svjetlosti", prenosi Oslobođenje.

Čitanka o Mostaru

''Ramićeva knjiga sadrži brojna i autentična svjedočenja i viđenja o svom gradu iz pera brojnih autora kojima je Mostar blizak i drag ili su, pak, oni sami, istinski sinovi Mostara. Oni svojim srcem ispisuju najljepše stranice o gradu svoga djetinjstva, mladosti ili stalnog boravka, bilo da govore o Neretvi - najljepšoj među rijekama, o Starom mostu i pećinama kao sastajalištima mladosti grada, ili da svjedoče o njegovoj povijesti, kulturi, ličnostima koje su zadužile grad... I zbog toga je to mostarska čitanka kojoj ćemo se često vraćati'', smatra Alija Behram.

Kopirati
Drag cursor here to close