Sa(n)jam knjige

Džumhurov Mostar u Puli

Epizoda iz serijala ''Hodoljublje'' prikazala je nekadašnji Mostar, a Džumhur je, sa samo sebi svojstven način, gledatelje prošetao gradom na Neretvi
Kultura / Flash | 08. 12. 2017. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar kroz pogled'' Zuke Džumhura, putopisca, slikara i karikaturiste, oduševio je u četvrtak navečer posjetitelje programa ''Hercegovina čita'' na pulskom festivalu ''Sa(n)jam knjige''.

Epizoda iz serijala ''Hodoljublje'' prikazala je nekadašnji Mostar, a Džumhur je, sa samo sebi svojstven način, gledatelje prošetao gradom na Neretvi.

FOTO: Manuel Angelini  / ''Nažalost, Zuko Džumhur postaje sve manje poznat'', rekao je Emir Imamović Pirke

Emir Imamović Pirke, selektor programa, rekao je kako je Džumhur bio tv-revolucionar jer kad je pravio emisije, to nije bilo samo vrhunsko novinarstvo nego i tehnološki zahtjevno.

''Nažalost, Zuko Džumhur postaje sve manje poznat'', rekao je Imamović naglasivši kako je putopisac iz Konjica radio izvrsne karikature, pisao odlične putopise i slikao te da je riječ o velikom, ali nažalost, zaboravljenom umjetniku.

Potvrdio je to i Đelo Hadžiselimović, iza kojeg je 40 godina rada na televiziji.

FOTO: Manuel Angelini / ''Stvorio je novi žanr u dokumentarizmu i pomjerao granice, rekao je Đelo Hadžiselimović 

''Stvorio je novi žanr u dokumentarizmu, pomjerao granice i stvorio osobni dokumentarizam. Bio je renesansni tip umjetnika koji je govorio kako putuje da bi upoznao sebe'', rekao je Hadžiselimović istaknuvši kako su njegovi dokumentarci izvanredan dokument koji bi i danas bili moderni.

''Nažalost'', rekao je Hadžiselimović, ''ne postoji za sada namjera da se taj vrijedni materijal očuva''.

Zanimljivo je, istaknuli su sugovornici, kako je jedini predgovor Ivo Andrić napisao upravo za Džumhurovu knjigu ''Nekrolog jednoj čaršiji'' te da ga je nobelovac iznimno cijenio.

Prisutni su mogli vidjeti Mostar kako je izgledao nekad i čuti Džumhurovo viđenje prošlosti i ondašnje stvarnosti.

 FOTO: Manuel Angelini/ Prisutni su mogli vidjeti Mostar kako je izgledao nekad i čuti Džumhurovo viđenje prošlosti i ondašnje stvarnosti.

Inače, program ''Hercegovina čita'', predstavio je kroz festivalski tjedan književnike iz Hercegovine koji su trenutno među vodećim imenima u regiji te prisutnima skrenuo pozornost na jednu drugačiju Hercegovinu. U sklopu programa postavljena je i izložba Safeta Zeca nadahnuta Hercegovinom, a mostarski bend Zoster omogućio je Puljanima i njihovim gostima da čuju kako to zvuči neka druga Hercegovina.

 

Kopirati
Drag cursor here to close