Slovenija

Džamiju u izgradnji smatraju sigurnosnom prijetnjom

Kultura / Flash | 08. 06. 2017. u 16:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski oporbeni čelnik izjavio je četvrtak da je džamija koja se gradi u Ljubljani potencijalni sigurnosni rizik s obzirom da se financira donacijama arapskih zemalja u kojima dominira radikalna struja islama, na što je oštro reagirala islamska zajednica ocijenivši da se radi o "fantazijama" uperenim protiv slovenskih muslimana.

Iako džamiju financira više zemalja, glavni je donator Katar a posrednik katarska medresa kojom dominira vehabijsko učenje islama, rekao je Branko Grims, zastupnik stranke bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše.

S obzirom na blokadu Katara i zaoštren odnos sa zaljevskim zemljama to nosi sigurnosne rizike i potencijalnuu opasnost, dodao je Grims koji vodi parlamentarni odbor za kontrolu sigurnosnih službi,.

"Blokada Katara zbog optužbi da podržava i financira terorizam ima posljedice i na NATO, pa i na Sloveniju", istaknuo je.

Grims je pripadnik desnog krila Janšine stranke koje je u doba migracijske krize 2015. govorilo da su migranti druge vjere prijetnja za Europu i predlagalo da se na granici s Hrvatskom postavi bodljikava žica, što je premijer Miro Cerar pod pritiskom i učinio.

Njegovim izjavama ogorčena je islamska zajednica Sloveniji, ocijenivši ga pokušajem difamiranja tamošnjih umjerenih muslimana, većinom porijeklom iz Srbije, Makedonije, Kosova i BiH.

"Izjave razumijemo kao pripremu planova za rušenje džamije i za linč muslimana u Sloveniji", rekao je u priopćenju glavni tajnik Islamske zajednice Nevzet Porić.

Tvrdnje o mogućoj infiltraciji stranih ideja ili pojedinaca u budući islamski vjerski centar s džamijom nazvao je "fantazijom, podmetanjem i zloporabom krize u međunarodnim odnosima, radi stvaranja stigme nad mslimanima u Sloveniji".

"Molimo da zaustavite stvaranje negativne slike o džamiji i muslimanima s pozicije političke i državne moći", apelirao je Porić i dadao da u njegovu vjersku zajednicu ne treba bez razloga upirati prstom zbog "nacionalističkih ili dnevno-političkih interesa pojedinaca".

Prva džamija u Ljubljani za oko 50.000 slovenskih muslimana trebala bi biti otvorena iduće godine.

Kopirati
Drag cursor here to close