Hadžihafizbegović

Dujmović je dala novac nepostojećem festivalu u Mostaru

Kultura / Flash | 26. 12. 2015. u 10:52 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Sarajevo ne smije biti talac Zore Dujmović i njezinih odluka, zato što je tu SFF, JAZZ fest, MESS, zato što je tu velika baletna priča, zato što je tu velika simfonijska priča. Sarajevo ne smije biti talac svog internacionalnog festivalskog položaja. Onog trenutka kada u Turbetu kod Travnika bude neka manifestacija koja je od federalnog i državnog značaja, ja ću odmah potpisati da gospođa Dujmović tamo da novac'', rekao je u intervjuu za Nezavisne novine Emir Hadžihafizbegović, koji je odlukom Vlade Kantona Sarajevo i službeno preuzeo dužnost direktora Kamernog teatra 55.

''Ona je recimo uštinula pare dvjema vrlo ozbiljnim manifestacijama koje promoviraju i Federaciju i državu BiH, a to je Festival animiranog filma u Neumu i Festival dokumentarnog filma u Širokom Brijegu. Ona gotovo izjednači pare SFF-u i Mostarskom filmskom festivalu, koji je jedan virtualan, nepostojeći festival", rekao je Hadžihafizbegović.

Kaže kako je način na koji je Dujmović podijelila novac ''sraman, nije zakonski i on je dijeljen po etno matrici i principu''.

''Federalno ministarstvo kulture je dužno da tih osam milijuna KM koje su im na raspolaganju dijeli manifestacijama koje su od značaja za Federaciju BiH i BiH. To su internacionalni festivali, značajne izložbe, značajne promocije knjiga, za internacionalizaciju države BiH i FBiH'', rekao je, između ostalog, u intervjuu Nezavisnim novinama Hadžihafizbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close