Dujmović

Dani europskog naslijeđa posvećeni bogatstvu Lepeničke doline

''Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike ovog kraja, koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline '', izjavila je Dujmović.
Kultura / Flash | 04. 09. 2018. u 12:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović danas je u Sarajevu najavila manifestaciju Dani europskog naslijeđa "Spoj prošlosti i budućnosti", koju će Federalno ministarstvo kulture i sporta organizirati 12. i 13. rujna u općinama Kreševo, Kiseljak i Fojnica pod nazivom "Lepenička dolina". 

''Ove godine odlučili smo da pažnja bude usmjerena na vrijedne nacionalne i kulturno-povijesne spomenike ovog kraja, koji predstavljaju raznoliko bogatstvo Lepeničke doline '', izjavila je Dujmović.   

Edukativni program "Mladi i naslijeđe" je važan segment ove manifestacije, u kojem su sudjelovale brojne osnovne i srednje škole. 

''Pristiglo je više od 600 likovnih, literarnih, dokumentarističkih i video radova, kao i veliki broj fotografija i maketa o ovogodišnjoj temi natječaja „Naša Baština - Spoj prošlosti i budućnosti“. Na taj način učenici su pokazali da razmišljaju o naslijeđu koje ih okružuje, istražuju i uče o graditeljstvu i rukotvorinama. Važno je očuvati kulturno naslijeđe i prenijeti na buduće generacije'',  dodala je Dujmović. 

U Franjevačkom samostanu svete Katarine u Kreševu bit će upriličeno otvaranje manifestacije, čiji će se sudionici moći upoznati, kako kaže općinski načelnik Renato Pejak, i sa osam nacionalnih spomenika koliko ih postoji u Kreševu. 

''Zaista se imamo sa čim pohvaliti, te ćemo tijekom dva dana manifestacije prezentirati ono što se možda ljubomorno čuvalo u arhivama i ladica svoje prošlosti'', rekao je Pejak. 

Načelnik Općine Kiseljak Mladen Mušić Ramljak skrenuo je pažnju na bogatstvo nekropola stećaka i da je ova općina specifična po tome što je prvo znanstveno djelo, koje je uradila Akademija znanosti i umjetnosti BiH, upravo knjiga „Lepenica“, koja obrađuje područje Kiseljaka, Kreševa i Fojnice. 

''Očekujem da će se na okruglom stolu, kao i drugim događajima staviti akcenat na očuvanje prirodnih bogatstava na području Lepeničke doline '', kazao je načelnik Općine Fojnica Sabahudin Klisura. 

Osim obilazaka značajnih mjesta u Kreševu, Kiseljaku i Fojnici bit će dodijeljene povelje zaslužnim pojedincima i insitucijama i diplome nagrađenim sudionicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola iz Federacije BiH.  Održavanjem Dana europskog naslijeđa Bosna i Hercegovina sa drugih 49 zemalja Europe daje dopronos Europskoj godini kulturne baštine, koju je proglasilo Vijeće Europe. 

Kopirati
Drag cursor here to close