Zaštitnik grada

Dubrovnik: Završena Festa svetog Vlaha

Kultura / Flash | 07. 02. 2016. u 17:51 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spuštanjem barjaka svetog Vlaha u nedjelju je u Dubrovniku završila Festa Svetog Vlaha, zaštitnika tog grada.

Svečanost zatvaranja Feste počela je budnicom uz plotune Dubrovačkih trombunjera, a potom hodočašćem na Goricu svetog Vlaha gdje je u jutarnjim satima svetu misu predvodio don Ivan Bodrožić, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije.

Oko 12 sati ispred Parčeve crkve spušten je barjak sv. Vlaha, a nakon prigodnih riječi rektora crkve mons. Tome Lučića, završila je Festa sv. Vlaha 2016.

Inače, ova godina proglašena je Godinom svetog Vlaha u Dubrovniku, a u sklopu ovogodišnje Feste obilježena je 1 700. obljetnica svečeve smrti, kao i 600. obljetnica od zakona kojim je Dubrovačka Republika zabranila trgovinu robljem.

Važnost ovogodišnje Feste prepoznao je i Sveti Otac čiji je izaslanik kardinal Vinko Puljić predvodio misno slavlje na sam blagdan svetog Vlaha, 3. veljače.

Na prvi dan Trodnevnice u čast svetog Vlaha, odnosno 30. siječnja, nakon više od godinu i tri mjeseca radova na obnovi unutrašnjosti, otvorena je i Crkva svetog Vlaha. Cjelokupna obnova počela je još 2009. godine obnovom pročelja i krova, a ukupna vrijednost radova je više od 14 milijuna kuna.

To je bio prvi put u 300 godina od izgradnje crkve da je bila zatvorena na tako dugo vremensko razdoblje. Proslavi u čast dubrovačkog Parca ove godine nazočili su i predsjednica države Kolinda Grabar- Kitarović, kao i potpredsjednici Hrvatskog sabora Ante Sanader i Ivan Tepeš, te ministri Vlaho Orepić i Zlatan Hasanbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close