Donald Duck

On je nespretan, slabih živaca i lijen - Čovjekoliki patak slavi rođendan

On je nespretan, slabih živaca i lijen - pa ipak je svjetska zvijezda koja ne zalazi već punih 87 godina. Donald Duck iliti Paško Patak (nekim generacijama poznatiji kao Pajo Patak) danas (9.6.) slavi rođendan.
Kultura / Flash | 09. 06. 2021. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

9. lipnja 1934. godine u Sjedinjenim Američkim Državama je objavljen prvi animirani film u kojem se pojavio patak u mornarskom odijelu, ali bez hlača. On je, istina, odigrao samo sporednu ulogu ali bio je to tek početak jedne jedinstvene karijere. Paško je vrlo brzo postao popularniji od svog vječitog konkurenta Mickeya Mousea. Vrlo brzo, već 1936. godine, on dobiva vlastitu seriju stripova, a 1937. po prvi put je glavni junak u jednom crtiću

Paško je bijela patka sa žuto-narančastim kljunom, nogama i stopalima. Obično je obučen u mornarsku majicu i ima kapu, ali bez hlača, osim kada ide na plivanje. Ima četiri prsta na rukama da bi se lakše i brže crtao.

Naravno, iza svake uspješne zvijezde uvijek stoji i jedan izuzetan tim. U Paškovom slučaju bili su to njegov "tata" Walt Disney i legendarni američki crtač Carl Barks, dok mu je specifični glas niz godina posuđivao Clarence Nash. Godine 1985. Nash je umro od leukemije i zamijenio ga je animator Tony Anselmo, kojeg je Nash osobno trenirao za ulogu Paška.

Nije ''animirano lažan''

Paško Patak je simpatični, šašavi, ponekad čak i psihotični čovjekoliki patak, koji zrači velikim šarmom. Ima žuti kljun, nos i stopala, a odjeven je u mornarsku majicu i kapu.

Sretan je i zadovoljan, ali ima naglu narav. Uživa u životu i ne trpi agresiju. Kao karakterni lik animiranih filmova Paško Patak se sviđa i odrasloj populaciji, zbog svojih normalnih ljudskih osobina koje duboko izražajno proživljava i ne skrivajući se ljudski reagira na strah, prijetnju, ljutnju, napad ili ljubav. Nije "animirano" lažan.

"Paška sam uvijek najviše volio crtati. Svaki čovjek mijenja raspoloženja. I ja sam danas euforičan, a sutra možda depresivan. I Paško se tako osjeća", objasnio je jednom prilikom crtač Carl Barks.

Vječiti neženja

Patak je malo po malo dobio i širu obitelj, prijatelje, a na kraju i svoj grad. Svoju vječitu ljubav Vlatku Patku upoznao je odmah na početku karijere, već na snimanju prvog animiranog filma iz 1934. godine. Unatoč dugogodišnjem poznanstvu, Vlatka Patka je ostala njegova vječita zaručnica, no Paško se ne predaje, nego joj se već više od sedam desetljeća marljivo udvara.

U stripovima i crtićima, više-manje redovito, pojavljuju se i Paškova tri nestašna nećaka, koji svojom inteligencijom nadmašuju ujaka Paška te ga uvlače u svoje nestašluke ili ga iskorištavaju u svoju korist. Tu je i prebogati i preškrti ujak, genijalni izumitelj te razbojnička banda - i naravno, žarko crveni automobil s brojem koji donosi nesreću: 313.

Oscar za Paška

Prije 1941. godine već se pojavio u oko 50 crtića, a od 1941. do 1965. godine snimljeno ih je još preko 100. Nominiran je osam puta za nagradu Oscar koju osvaja 1943. godine, a ima i svoju zvijezdu na holivudskoj Walk of Fame.

Najveće uspjehe u kinima Paško je doživio upravo za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada je, kao i drugi Disneyevi likovi, poslužio za jačanje morala američke vojske.

Paško Patak pojavljuje se i u obrazovnim, te igranim filmovima i televizijskim serijama, stripovima i videoigrama.

Video: Happy Birthday Donald Duck

Stručna udruga za pitanja o Pašku

U ovih 75 godina smo doznali puno toga o njemu: on je imao više od stotinu zanimanja, no ni u jednom nije bio uspješan, stalno je bez novca, a njegovi izljevi bijesa su normalna pojava. Pa ipak su mnoga pitanja još ostala otvorena. Zašto Paško uvijek nosi samo gornji dio mornarske uniforme, bez hlača? Zašto u stripovima samo (ženske) patke nose cipele? Zašto neke od pataka imaju zube u kljunu? I koliko je eura u stvari milijardu talira?

U Njemačkoj, piše DW, obožavatelji već godinama pokušavaju naći odgovore na ta pitanja, pa čak postoji i stručna udruga D.O.N.A.L.D. koja redovito održava kongrese na te teme. I tako će to sigurno biti još barem 25 godina, kada će Paško na torti smjeti ispuhati jubilarnih 100 svjećica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close