Čestitke kolegama

Dodijeljena novinarska nagrada 'Srđan Aleksić' i Mirovna nagrada

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je izrazio zadovoljstvo što je dodijeljena i Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira zaslužnim pojedincima i institucijama.
Kultura / Flash | 10. 12. 2018. u 13:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dobitnice Novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za 2018. godinu su Đenana Kaminić-Puce sa televizije N1, novinarka Radia Slobodna Europa Maja Nikolić i novinarka BH Radija 1 Mirela Huković-Hodžić.

Nagrade su im uručene danas u Sarajevu, na Međunarodni dan ljudskih prava, na svečanosti koju su povodom 70. godišnjice od usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, organizirali Mreža za izgradnju mira i USAID-ov projekt PRO-Budućnost.

Uručena je i Mirovna nagrada, a ovogodišnji dobitnici su Jasminka Drino-Kirlić, aktivistica iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Osnovna škola „Dositej Obradović“ iz Doboja. Dobitnici specijalnih nagrada su Čedomir Glavaš, aktivista iz Bratunca i Kuća dobrih tonova iz Srebrenice.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović je, obraćajući se prisutnima, kazao da je danas, na Međunarodni dan ljudskih prava, izuzetno važno da institucije u BiH, zajedno s građanima, šalju jedinstvenu poruku o uvažavanju prava svakog pojedinca i svake grupe.

''Da bismo pomogli da se čuje glas svih pojedinaca i grupa koje mogu doprinijeti napretku BiH, utemeljenom na razumijevanju perspektiva svakog pojedinca i grupe, Ministarstvo je podržalo Platformu za mir od same promocije do njenog usvajanja'', kazao je Jović.

Podsjetio je da je ovaj dokument usvojen od Vijeća ministara BiH i oba doma Parlamentarne skupštine BiH, potpisan od udruženja žrtava rata, više od 70 općinskih načelnika, devet političkih stranaka, medija, Međureligijskog vijeća BiH i nevladinih organizacija.

''Drago nam je što danas svjedočimo dodjeli novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ za odgovorno i profesionalno izvještavanje o marginaliziranim grupama u kontinuitetu i za razvoj društveno odgovornog novinarstva'', kazao je Jović.

Izrazio je zadovoljstvo što je dodijeljena i Mirovna nagrada Mreže za izgradnju mira zaslužnim pojedincima i institucijama.

Zamjenica veleposlanice SAD-a u BiH Ellen Germain je napomenula da je Dan ljudskih prava prilika da se naglasi važnost poštivanja ljudskih prava i kontinuiranog pomirenja u BiH.

Dodala je da svi ljudi u ovoj zemlji trebaju imati iste šanse da sudjeluju u svim sferama života.

''Način na koji neko društvo tretira svoje najugroženije članove mnogo govori o njemu. Diskriminacija je u BiH, nažalost, široko rasprostranjena. Mnogi građani susreću se s diskriminacijom u svim aspektima svakodnevnog života zbog svoje etničke pripadnosti, vjere, rodne pripadnosti ili zbog invaliditeta ili pripadnosti gay populaciji ili zbog toga što se zalažu za prava drugih ljudi'', kazala je Germain.

Nadamo se, dodala je ona, da nagrada „Srđan Aleksić“ za hrabrost i građansku odgovornost potiče novinare da promoviraju dostojanstvo ljudi, ljudska prava i da pomažu da se eliminiraju stereotipi i nepovjerenje koji i dalje prevladavaju među ljudima u BiH.

Istaknula je da je Vlada Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti predana podršci ljudskim pravima u BiH, ljudima u BiH, njihovim naporima na zaštiti ljudskih prava i promoviranju tolerancije i pomirenja.

Predstavnik Mreže za izgradnju mira i projekta PRO-Budućnost Aleksandar Žolja je izrazio zadovoljstvo zbog toga što ovom događaju prisustvuju i učenici osnovnih i srednjih škola.

Napomenuo je da se dodjeljuju dvije nagrade - novinarska nagrada „Srđan Aleksić“ i Mirovna nagrada, želeći time da promoviraju te ljude, „da ih prepoznamo i motiviramo za daljnji rad“.

''Novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“ dodjeljujemo u kontinuitetu već osam godina, kroz PRO-Budućnost petu godinu, motivirajući novinare i novinarke koji profesionalno rade svoj posao i ponekad su jedini saveznici marginaliziranim i ranjivim grupama, koji su marginalizirani kako u životu, tako i medijski'', naveo je Žolja.

Foto: Fena / S dodjele nagrade

S druge strane, dodao je on, civilno društvo je jako bitno u promociji ljudskih prava i razvoju demokracije.

''Želimo također da nagradimo, kroz Mirovnu nagradu, mirovne aktiviste i aktivisticeje, kao i škole koje uče đake o ljudskim pravima, o vrijednostima mira, tolerancije'', kazao je Žolja.

Jedna od dobitnica novinarske nagrade „Srđan Aleksić“ novinarka Maja Nikolić je kazala da se u svom poslu opredijelila izvještavati o ljudskim pravima, posebno o pravima djece.

Napomenula je da je po drugi put dobitnica nagrade „Srđan Aleksić“.

''Velika mi je čast što nosim nagrade ovog časnog čovjeka. Mislim da smo mi novinari posebno odgovorni u ovom medijskom sivilu širiti dobro, govoriti o dobru i boriti se za ljudska prava'', poručila je Nikolić.

Kopirati
Drag cursor here to close